Bramborový nákyp s okurkovým salátem
Brambory patří mezi nejběžnější suroviny v našich domácnostech. Využívá je i tradiční jihomoravská kuchyně. Odsud pochází recept na bramborový nákyp, který nabízí autor Kuchařského čarování Petr Stupka.
- 1 kilogram brambor
- 125 mililitrů mléka
- 125 mililitrů sladké smetany
- 100 gramů nastrouhaného sýra (parmazán, či tvrdý ementálský sýr)
- sůl
- koření dle chuti
Dobře vymaštěnou formu na nákyp vyložíme syrovými, oloupanými a na plátky nakrájenými bramborami. Posypeme kořením a bylinkami (například majoránka, petržel, kopr, tymián nebo saturejka).
Přidáváme další vrstvy bramborových plátků s kořením. Na závěr posypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme směsí z mléka a sladké smetany.
Formu vložíme do středně vyhřáté trouby. Nákyp je hotov, když je na povrchu zlatohnědý a křupavý.
Podáváme se salátem z nastrouhaných okurek, nebo nákyp ozdobíme nastrouhanými kořeněnými okurkami.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka