Bramborový nákyp s okurkovým salátem
Brambory patří mezi nejběžnější suroviny v našich domácnostech. Využívá je i tradiční jihomoravská kuchyně. Odsud pochází recept na bramborový nákyp, který nabízí autor Kuchařského čarování Petr Stupka.
- 1 kilogram brambor
- 125 mililitrů mléka
- 125 mililitrů sladké smetany
- 100 gramů nastrouhaného sýra (parmazán, či tvrdý ementálský sýr)
- sůl
- koření dle chuti
Dobře vymaštěnou formu na nákyp vyložíme syrovými, oloupanými a na plátky nakrájenými bramborami. Posypeme kořením a bylinkami (například majoránka, petržel, kopr, tymián nebo saturejka).
Přidáváme další vrstvy bramborových plátků s kořením. Na závěr posypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme směsí z mléka a sladké smetany.
Formu vložíme do středně vyhřáté trouby. Nákyp je hotov, když je na povrchu zlatohnědý a křupavý.
Podáváme se salátem z nastrouhaných okurek, nebo nákyp ozdobíme nastrouhanými kořeněnými okurkami.
Související
-
Bramborka s mákem
Na dosud neznámé a přitom vynikající jídlo narazil před nedávnem kuchař Petr Stupka. Bramborka jej natolik zaujala, že si od maminky svého kamaráda vyžádal recept.
-
Bezlepkový bramborový koláč se sýrem a cibulové dresinky
Cibule je asi nejpoužívanější zeleninou. Už před pěti tisíci lety ji pro léčebné a kuchyňské účely pěstovali Indové a Číňané. Pomáhá proti nachlazení, chřipce a kašl.
-
Alchymie bramborového salátu
Bramborový salát má mnoho podob. A pokud se zadaří, jsou všechny výtečné. A dokonce i zdravé – ne do všech salátů je nutné dávat majonézu. Pár tipů má kulinář Petr Stupka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.