Krémová zeleninová polévka

Polévka ze zeleniny, kterou můžete sebrat i na vlastní zahrádce, zjemněná smetanou se skvěle hodí do obědového menu nebo třeba jako lehká večeře. Vyzkoušejte recept kulináře Petra Stupky.

Ingredience
  • 700 až 800 gramů zeleniny (kořenová zelenina, brambory, pórek)
  • 80 gramů cibule
  • 50 gramů oleje, nebo sádla
  • 30 gramů másla
  • 30 gramů jemných ovesných vloček
  • 400 mililitrů mléka
  • 200 mililitrů smetany ke šlehání
  • polévkové natě (petržel, celer, libeček, pažitka)
  • bylinková sůl

Na oleji, nebo sádle osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Když změkne, přidejte na kousky krájenou zeleninu a nechte vše krátce opékat.

Poté podlijte trochou vody, osolte a zjemněte máslem. Duste za občasného promíchání velmi zvolna, dokud zelenina nezměkne.

Když je zelenina měkká, zasypte ji ovesnými vločkami a zalijte mlékem. Případně vločky metličkou rozšlehejte, aby se nesvařily.

Za stálého míchání povařte asi pět minut a následně vše v hrnci důkladně rozsekejte tyčovým mixérem. Hustou polévku pak zjemněte sladkou smetanou, přidejte posekané natě a podávejte.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.