Grilovaný a pestrý salát
Grilování nemusí být vždy spojeno jen s uzeninami a masem. Velmi chutná je také na grilu upravená zelenina. Zkuste ji opéct podle receptu kulináře Petra Stupky.
- 150 gramů cibule
- 100 gramů celeru
- 220 gramů papriky
- 220 gramů cukety
- 200 gramů mini rajčat
- 200 gramů klobásy
- 100 gramů sýra
- olivový olej
- ocet
- cukr
- bylinková sůl
Ještě před samotným grilováním si svařte stejné množství octa a cukru (například 250 gramů cukru a 250 mililitrů běžného lihového octa). Tím potom snadno a rychle ochutíte různé saláty a studené omáčky.
Pokud budete pečený salát připravovat na roštovém grilu, nakrájejte zeleninu na větší stejnoměrné kusy a zcela na sucho ji ogrilujte. Opečenou zeleninu pak vložte do mísy a ochuťte rozvarem cukru a octa, bylinkovou solí a olivovým olejem.
V případě úpravy salátu na pánvi nebo grilovací plotně krájejte zeleninu na menší stejnoměrné kousky. Nejprve na troše oleje pečte celer, pak přidejte cibuli a na konec ostatní druhy zeleniny.
Osmahnutou zeleninu až těsně před podáváním osolte, nejlépe bylinkovou nebo česnekovou solí, a ochuťte svařeným octem a cukrem. Při podávání doplňte opečenými kousky klobásy a sýrem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.