Sedm nejčastějších chyb při grilování
Na grilovací nešvary se rozhodl na začátku letošní sezony poukázat Petr Stupka v Kuchařském čarování. Všeobecně připomněl některé problematické věci, které při grilování děláme.
1. Příliš masa a uzenin
Grilování by mělo být především pestré, je to slavnost a mimořádná událost. Proto se nezaměřujte pouze na přípravu masa a uzenin, grilovat můžete i další potraviny. Naplánujte vše bohatě, ale hlavně pestře.
2. Přemarinádováno a překořeněno
Zbytečně mnoho přísad a koření často zastírá samotnou chuť potravin. Nejsem proti marinování či kořenění, ale například steaky vůbec nekořením. Koření velmi často shoří dříve, než se osmahne či upeče dotčená potravina.
3. Chvátat se nevyplácí
Grilování by opravdu nemělo být rychlou variantou večeře. Všeliké kvaltování škodí, důležitá je příprava.
4. Spálené a popálené není dobré
Adekvátní teplota je rozhodující. Grilování nesmí znamenat za každou cenu pečení na prudkém žáru - několik centimetrů nad žhavým uhlím. Maso nejprve zprudka opečte, ale poté zvolna mimo silný žár dopékejte. Nejezte saze, nejsou dobré.
5. Steaky za každou cenu
Negrilujte vždy pouze steaky. Proč nezkusit kvalitní mletá a sekaná masa: Zajímavá je kombinace ala šašlik - a ani není tak drahá jako jen čisté maso.
6. Zapomínané maličkosti
Součástí jídla by měly být dipy, saláty, doplňky. Nespokojte se s kupovaným a nejlevnějším, to je přece škoda. I obyčejnou hořčici můžete vylepšit na speciální omáčku, připravujte bylinková a jiná másla.
7. Konzumujeme i náladu
Při posezení u grilu či ohně je důležitá pohoda. I tu totiž konzumujeme, a tak je dobré plánovat. Zkuste zvolit téma, například mexická kuchyně nebo Havaj, sežeňte adekvátní muziku, doplňky, oblečení. Najednou to nebude jen o jídle.
Související
-
Doplňky ke grilovanému masu – salsa, dipy, cibulové čatní, bylinkové máslo
Šťavnaté maso z grilu patří v létě k nejoblíbenějším pokrmům. Čím ale maso na talíři doplnit? Petr Stupka nabízí několik tipů. Nebojte se také zapojit vlastní fantazii.
-
Grilovací omáčka z červeného rybízu
Rybíz je skvělým zdrojem vitaminu C a vlákniny a dobrým zdrojem vápníku, železa, draslíku a vitaminů A a B. Zkuste z něj připravit omáčku k masu podle Štěpánky Kutišové.
-
Grilované sardinky s česnekem a tymiánem
Sardinky jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, bílkovin a vápníku. Tip, jak je připravit k obědu nebo večeři, nabízí Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.