Co z jablek a hrušek kromě štrúdlu? Opijte je, osmažte nebo spojte s karamelem
Kulinář Petr Stupka v Kuchařském čarování poradil, jak naložit s plody, kterých často máme ze zahrádky přebytek. Zkuste opilé hrušky, jablíčka v karamelu a smažené ovoce.
Trhanec s jablky v karamelu
Suroviny:
500 mililitrů mléka
250 gramů polohrubé mouky
2 vejce
cukr, sůl
60 gramů másla
500 gramů jablek
mletá skořice
Z mléka, polohrubé mouky a vajec ušlehejte řídké těsto. Přidejte tři lžíce cukru a špetku soli. Z těsta pak pečte na mírně omaštěné pánvi placky.
V rendlíku duste na másle na drobné kostičky krájená jablka. Přidejte půl lžičky mleté skořice a asi pět lžic krupicového cukru. Až jablka změknou a cukr zkaramelizuje, do směsi vmíchejte na menší kousky nakrájené nebo natrhané placky. Vše jen krátce promíchejte a hned podávejte posypané moučkovým cukrem.
Opilé hrušky
Hrušky nejprve oloupejte, pak rozkrojte po délce. Do kulata vykrojte jádřinec tak, aby v hrušce vznikla jakási mistička. Vykrojte také zbytek květu čili „bubáka“ a hrušky vložte do rendlíku.
Přilijte červené víno, přidejte hrstku cukru, skořici a vše zahřejte. Pozor ovoce nevařte, ale jenom zahřívejte asi na 80 stupňů a nechte asi deset minut.
Poté hrušky vyjměte a víno přiveďte k varu a vařte tak dlouho, až se vše odvaří a zahoustne. Tuto vinnou omáčku pak ozdobně nalijte na talíř a přidejte vychlazené hrušky naplněné brusinkovým kompotem.
Smažená jablíčka i jiné ovoce
Suroviny:
500 gramů šťavnatých jablek
2 vejce
100 gramů hladké mouky
100 mililitrů smetany na vaření
1 skořicový cukr
sůl
50 gramů strouhaného kokosu
20 gramů škrobové moučky
olej na smažení
Do smetany zašlehejte vejce, strouhaný kokos a skořicový cukr a následně pak mouku, špetku soli a škrobovou moučku. Vše nechte 20 minut odležet.
V těstíčku pak namáčejte řezy ovoce a smažte je v rozpáleném oleji krátce z obou stran. Podávejte s ovocným jogurtem nebo medovou kysanou smetanou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.