Keltský zelný koláč a alsaské plněné zelí

Kapky Jupiterova potu. Tak Římané nazývali zelí a měli ho za všelék. Šťávu ze zelných hlávek vyzdvihovala svatá Hildegarda a také současné vědecké výzkumy prokazují všestranné a velmi pozitivní účinky zelí.

Zkuste si tedy ze zelí připravit dva vynikající pokrmy podle receptů Petra Stupky, autora pořadu Kuchařské čarování.

Keltský zelný koláč

Na sádle krátce osmahněte cibulku, aby zesklovatěla. Přidejte jemně nakrájené zelí a po chvilce nastrouhaná jablka, sůl a trošku medu nebo přírodního cukru a také pár kuliček jalovce. Jablek má být asi tak polovina k množství zelí. Vše nechte v kastrolu zvolna dusit, až se odpaří voda a směs zhoustne.

Do zelno-jablečné kaše nastrouhejte na hrubém struhadle předem vařené brambory a po zchladnutí přidejte vejce. Vzniklou hmotu přendejte do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče a zapečte v troubě.

Na britských ostrovech jedí tento pokrm s rybízovým nebo ostružinovým želé, do našich končin navrhuji brusinkový kompot a kysanou smetanu.

Alsaské plněné zelí

Ingredience
  • menší hlávka zelí
  • 600 gramů vepřové plece
  • 300 gramů uzeného bůčku
  • 100 gramů cibule
  • 5 stroužků česneku
  • sádlo
  • drcený kmín, pepř, sůl

Menší hlávku zelí dejte do horké vody, přiveďte k varu a nechte asi 5 minut vařit vcelku. Pak hlávku vyjměte, nechte okapat a zchladnout.

Připravte si masovou náplň – namelte vepřovou plec a bůček, přidejte drcený kmín, pepř, dozlatova opečenou cibulku a osmažené kousky česneku.

Postupně rozevírejte jednotlivé listy zelné hlávky jako květinu. Pevný střed vykrojte. Do něho vložte část masové směsi. Zbytek vetřete mezi zelné listy. Zelí potom lehce pomačkejte a zakulaťte. Obalte alobalem a pečte podle velikosti jednu až dvě hodiny, a to při nižší teplotě pod poklicí. Nezapomeňte občas podlévat.

Kulinářský fígl
Můj nejoblíbenější zelný fígl spočívá v úpravě na zelný salát. Chcete-li křehké a jemné zelí v salátu, pak ho po nakrájení trochu osolte, přidejte cukr a kvalitní olej. Jen zlehka promíchejte a nechte v chladu asi 15 až 20 minut uležet. Zelí se trochu slehne, pustí šťávu a zkřehne. Teprve poté přidejte do salátu ocet.

Související