Nášlapné ježky, ostruhy, kopí či hroty šípů nechali bojovníci u Sudoměře po slavné husitské bitvě

21. říjen 2024

Jihočechům je dobře známo, že první husitská bitva se odehrála mezi Strakonicemi a Pískem, nedaleko Sudoměře. Bylo to 25. března 1420 a přinejmenším z velkofilmu režiséra Otakara Vávry víme, s jakými obtížemi se v bahně vypuštěného rybníka brodili vojáci v těžké železné zbroji, když útočili na vozy husitů.

Že by tu nepoztráceli součásti své výstroje? To už od 19. století vrtalo hlavou historikům a archeologům a pokoušeli se něco najít.

Prvním doloženým nálezem se v roce 1868 stala podkova. Historik Tomek v knize o Janu Žižkovi uvádí „všelijaké zbytky zbraní, podkovy, šípy a podobně“. Písecké muzeum sbíralo další a další podkovy z bojiště, jednu z nich dokonce daroval básník Adolf Heyduk. Ale patřily všechny skutečně bojovníkům 15. století?

Roku 1884 se našel nášlapný ježek, a to už byla skutečná zbraň proti jezdectvu. Roku 1896 se při odstraňování ostrůvku přišlo na další ježky, ale také ostruhy a kopí.

I později tu a tam nějaký předmět přibyl: hroty šípů, kování z vozu, kus železné přilby, vyprávělo se dokonce o vyoraném zrezivělém meči.

Na výstavce uspořádané v roce 2020 v Prácheňském muzeu k 600. výročí byly k vidění šipky z kuše, sekery, ostruhy, uzda či podkovy z prostoru sudoměřské bitvy. 

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Daniel Kovář.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související