Na místě, kde se údajně narodil Jan Žižka, byl mohutný dub, pak kaplička. Dnes tam stojí pomník

Nejprve dub, potom kaplička a nakonec kamenný pomník. I tak by se ve stručnosti dalo charakterizovat místo údajného narození Jana Žižky z Trocnova, od jehož úmrtí letos uplynulo rovných 600 let.

Husitský vojevůdce se měl dle pověsti narodit okolo roku 1360 pod mohutným dubem nedaleko Trocnova. Strom postupem času nabyl symbolického významu, neboť si z něho místní řemeslníci začali vyrábět topůrka pro svá nářadí. To vše ve víře, že tato nářadí nabydou stejné síly, jakou se kdysi vyznačoval samotný Žižka.

Když se Trocnov dostal do vlastnictví nedalekého borovanského kláštera, byl osud dubu zpečetěn. V rámci probíhající rekatolizace byla v jeho blízkosti v roce 1683 nejprve postavena kaplička svatého Jana Křtitele, která měla nenásilnou formou vytlačit kult bývalého válečníka.

Avšak úcta lidu k dubu navzdory přítomnosti katolického světce neochabovala, proto jej nechal probošt kláštera Konrád Fischer o pár let později pokácet. Po zrušení borovanského kláštera v rámci josefínských reforem začala pustnout i kaplička, až se v roce 1867 definitivně sesula.

Na její místo byl pak v roce 1908 umístěn kamenný pomník se strohým nápisem „Zde se narodil Jan Žižka z Trocnova“, který Žižkovo údajné rodiště připomíná dodnes.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Tomáš Hunčovský.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související