Dva králové udělili Trhovým Svinům důležité výsady, oba mají sochu na štítu zdejší radnice

Trhové Sviny a okolní region bývaly vyhlášené kamenickou tradicí. Asi nikoli náhodou odtud pocházel i známý budějovický sochař Dietrich, tvůrce Samsonovy kašny. Na trhovosvinenském náměstí stojí za to se rozhlédnout, protože tu najdeme zajímavá umělecká díla.

Barokní sochu svatého Jana Nepomuckého a svaté Barbory, pravděpodobně právě od Josefa Dietricha, a přesně o dvě stě let mladší pomník obětem první světové války od známého sochaře Jana Vítězslava Duška z Tábora.

Ne každý si všimne dvou kamenných soch, které stojí po stranách širokého štítu svinenské radnice. Jsou to muži ve zbroji, a protože to není na první pohled znát, prozradíme, že jde o dva české krále, kteří Trhovým Svinům udělili důležité výsady.

Vlevo Jiří z Poděbrad, jenž dal Svinenským právo dovážet vozy se solí, vpravo Vladislav Jagellonský, od něhož městečko získalo právo na konání výročních trhů a výlučnost na vaření piva v okruhu jedné míle. Sochy vytvořil místní kameník a řezbář Jan Kadlec roku 1869, když mu bylo 27 let.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Daniel Kovář.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související