Na jihu Čech stálo asi deset větrných mlýnů. Zůstala jen zřícenina na kopci Větrák u Mladé Vožice

26. březen 2024

V jižních Čechách teče dost potoků a říček, takže se tu stavěly vodní mlýny, jichž v minulosti existovaly stovky. Přesto zde vzniklo i několik mlýnů na pohon větrem, konkrétně asi deset.

Zachoval se jeden jediný, a to pouze jako zřícenina. Najdeme ji na zalesněném vrcholu kopce s příhodným názvem Větrák nad Radvanovem nedaleko Mladé Vožice na Táborsku.

Mlýn nechala postavit majitelka radvanovského zámečku Anna Vamberová, která pověřila zhotovením projektu tesařského mistra Antonína Mrázka. Podle tohoto plánu mělo pohon zařízení zajišťovat větrné kolo se 36 úzkými lopatkami a celá střecha se mohla otáčet podle směru větru, přičemž nastavení do správné polohy napomáhalo velké ploché kormidlo.

Projekt byl schválen 22. května 1855, ale během stavby se podle něj úplně přesně nepostupovalo. Zřícenina se totiž od Mrázkova výkresu poněkud liší. Mlýn u Radvanova fungoval jen velmi krátce, zřejmě se jeho provoz nevyplatil.

A ty další jihočeské větrné mlýny? Nepatrné zbytky najdeme u Klisína na Milevsku a u Velíška na Kaplicku, beze stop zanikly „větřáky“ u Bratronic, Bzí, Českého Krumlova, Lišova, Miličína, Noskova či Rudolfova.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Daniel Kovář.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související