Kronikářka Římova zaznamenává nové události, ale s manželem se ponořila i do nejstarších zápisů

21. duben 2019

Je římovskou rodačkou, a asi proto ji baví sledovat, co se v obci děje, i pátrat v historii. Marie Bártů je od roku 2004 také zdejší kronikářkou. Události zaznamenává ve čtvrtletních cyklech.

Bývalá ekonomka dostala kroniku Římova do péče v červenci před patnácti lety. „Přišel mě o to požádat starosta. Já jsem v té době zrovna šla do důchodu, tak jsem si říkala, že budu mít čas, takže proč ne,“ vzpomíná.

Kroniku píše doma. „Připravuji si podklady na počítači a potom zapisuji ručně. Píšu po čtvrtletích, zaznamenám vždycky to, co se událo, a končím počasím,“ vysvětluje.

Kromě aktuální kroniky opatruje Marie Bártů i výpisky ze starých kronik z let 1850 až 2010. „Dělali jsme s manželem výňatky po letech. Vytipovali jsme vždycky to nejdůležitější, a to jsme napsali,“ říká

Jiří Cukr je nejmladším a přitom už nejdéle sloužícím kronikářem v historii Ledenic

Kronikář městysu Ledenice Jiří Cukr

Celý život žije v městysu Ledenice na Českobudějovicku Jiří Cukr. Před patnácti lety se navíc stal místním kronikářem. Coby pracovník Státního okresního archivu měl k historii vždy blízko, a tak volba logicky padla na něj.

Na základě toho mohla například před nedávnem dodat do místních listů pojednání o kamenném mostu, který se zrovna opravuje. „Původně tam byla dřevěná lávka a v roce 1869 postavili ten kamenný most. Celou dobu stál, přejely po něm tanky v roce 1968 a pouze po povodních 2002 se opravoval jeden pilíř. Jinak se na něm dosud nepracovalo, alespoň to tedy není zaznamenáno v kronikách,“ připomíná.

O výpisky ze starých kronik ji požádal starosta. „Ve starých kronikách se totiž špatně čte, některé jsou psané i švabachem, ale v tom umí číst můj manžel, takže jsme to spolu dali dohromady,“ vysvětluje.

Z roku 2018 zmiňuje Maria Bártů v kronice například oslavu 130 let školy a 35 let mateřské školy nebo ocenění tří sester z Římova titulem Gentleman silnic. „Na konci píšu vždycky hospodaření a počet obyvatel a je zajímavé, že v roce 2004 byl celkový počet obyvatel 736 a v roce 2018 narostl na 911,“ uzavírá.

Spustit audio

Související