Kronikářku Vodňan baví objevovat zákulisí veřejných událostí a popisovat každodenní život

14. duben 2019

Příjemná příležitost, jak poznat město a lidi, kteří tu žijí. Tak vnímá svou úlohu kronikářky Vodňan Kateřina Mašlová. Ke kronice se dostala v roce 2017, když začala pracovat v místní knihovně.

„Kroniku spravovala knihovna, ne radnice, jak to většinou bývá. Má předchůdkyně se rozhodla už nepokračovat, tak funkci nabídli mně. Vzhledem k tomu, že jsem z Vodňan a mám to tady ráda, řekla jsem si, že to zkusím,“ vypráví.

Zatím je v oboru začátečnicí. „Zjišťuji, zkouším, učím se vybírat události, které stojí za zaznamenání. Samozřejmě, je to poměrně obtížné. Když jsem začínala, měla jsem, jak už to někdy bývá, velké oči a chtěla jsem toho zachytit co nejvíc. Záhy jsem zjistila, že to opravdu nejde, tak se to teď snažím trochu korigovat,“ popisuje Kateřina Mašlová.

Do kroniky Vodňan chtěla vnést něco nového. „Předtím se zápisy zaměřovaly spíše na jednání rady, usnesení zastupitelstva, hodně se vycházelo z novin. To já také zachycuji, ale nepovažuji to za nosnou část. Veřejné události mají své zákulisí, které mnohdy může být zajímavější. Mě baví objevovat to zákulisí, to, co nikde jinde není popsáno,“ říká.

O nevychovaných dětech, pádu meteoru i veřejných záchodcích psali v minulosti kronikáři Mirovic

Kronikářka Mirovic Marie Hrdinová

Od roku 1913 se píše městská kronika v Mirovicích na Písecku. Loni se mezi místní kronikáře zařadila Marie Hrdinová, kterou baví také pročítat zápisy svých předchůdců a sledovat, co vypovídají o dřívější době.

Zachycuje tak každodenní život v různých institucích, navštěvuje spolky, dělá rozhovory s místními zajímavými lidmi, ať už jsou to sportovci, umělci, sběratelé nebo třeba talentovaný animátor, který pracuje pro televizi, a mladý Youtuber.

„Když píšu, tak přemýšlím nad tím, co mě by zajímalo, kdybych četla třeba šedesát let starý zápis,“ komentuje Kateřina Mašlová.

Díky ní se tak čtenáři vodňanské kroniky například dozví, že za nápadem založit ve městě fitness centrum stála lahev whiskey a že děti v místní školce mají nejraději svíčkovou a rajskou omáčku a jejich hry jsou často ovlivněné filmem a televizí.

autoři: Petr Kronika , Andrea Poláková
Spustit audio

Související