Kronikářka Holašovic do knihy nejen zapisovala, ale také ji vyzdobila a vlastnoručně svázala

5. říjen 2019

Slavná vesnice Holašovice na Českobudějovicku má vlastní kroniku, i když spadá pod obec Jankov. Události tu v posledních letech zapisovala Jiřina Halmlová, která už ale nyní žije jinde.

Jiřina Halmlová stála u zrodu samostatné holašovické kroniky. „V roce 1998 se Holašovice dostaly na seznam UNESCO a mě napadlo, že by bylo vhodné, aby se to zaznamenalo. Pak zastupitelstvo schválili vedení kroniky,“ vzpomíná.

Její první zápis tak zachycoval právě tuto událost. Na počátku se zmínila také o tom, že poslední záznamy o dění v Holašovicích jsou ve školní kronice z roku 1965 a od té doby nebyla ve vesnici kronika vedena.

Jiřina Halmlová, která je profesí archivářkou, si navíc kroniku sama vyzdobila a dokonce i svázala. „Je to moje vlastnoruční kniha. Svázala jsem ji do vazby s pružným hřbetem a potáhla kůží, použila jsem silnější papír, který nebude prosvítat, a na deskách je motiv statků selského baroka,“ popisuje.

Čtěte také

Kronika má ještě svůj obal a patří k ní krabice s přílohami, například fotografiemi nebo pozvánkami na nejrůznější akce.

V kronice Jiřina Halmlová zachytila změny, které obci přineslo zapsání na seznam UNESCO. „Bydlí tu 130 lidí, ale v sezoně sem přijedou tisíce návštěvníků, tak bylo třeba v roce 1999 nutné vybudovat infocentrum nebo popisuji slavnostní přijetí delegace cestovních agentur,“ vzpomíná.

V současné době ale už kroniku předala dál. „Přestěhovala jsem se a ono je to o tom, že musíte v té vesnici být, musíte informace sbírat po celý rok, je třeba dělat fotodokumentaci, sledovat život té vesnice. Říkala jsem si, že by to chtělo někoho místního mladého,“ vysvětluje.

Spustit audio

Související