Konopná semínka chrání mozek a mohou velmi pomoci při vážných chorobách

Rostlinu konopí máme spojenou spíše s psychoaktivními a toxickými účinky odrůd s vyšším podílem látky THC. Pro řadu minulých generací však byla běžně pěstovaným všestranným pomocníkem. Z konopí se totiž vyráběly látky, koudel, lana, plachty, pytle odolné proti hnilobě a vlhkosti, ale také papír.

Po celosvětovém zákazu pěstování konopí v roce 1961, daném jednotnou úmluvou OSN o omamných látkách, byly postupně vyšlechtěny odrůdy konopí setého se sníženým obsahem THC. Některé kultivary se stejně jako konopí indické pěstují pro léčebné a rekreační účinky.

Konopí je jediná rostlina, která obsahuje kanabinoidy. Ty podporují fungování vnitřního kanabinoidního systému v těle, který má klíčový vliv na řadu životních funkcí. Kanabinoidní receptory najdeme v centrální nervové soustavě, v imunitním, reprodukčním a zažívacím systému, v hormonálních žlázách, tepnách, plicích, srdci, očích, kostech i pokožce.

Nejznámějším kanabinoidem je CBD, ale v konopí najdeme na 180 dalších složek, z toho sto dalších kanabinoidů. Pomáhají chránit mozek a mají antioxidační schopnosti, díky čemuž jsou užitečné v léčbě širokého množství nemocí, jako je ischemická choroba srdeční, nemoci spojené se stárnutím, zánětem a autoimunitou.

CBD je vysoce protizánětlivé a působí na různá bolestivá onemocnění, včetně bolesti způsobené artritidou. Pomůže při Crohnově chorobě, žaludečních vředech, při úporném svědění, problémech se spaním a depresi, také při epileptických potížích.

Čtěte také

V obchůdcích se zdravou výživou jsou běžně k dostání konopné oleje, které se vyrábí z konopných semínek. Semínka jsou mimořádně výživná a hodí se ke každodenní konzumaci, jsou bohatá na vitamíny a prospěšné minerální látky.

Konopné semínko se skvěle hodí do jídelníčku osob se zvýšenou fyzickou a psychickou zátěží, je vhodným doplňkem stravy i pro aktivní sportovce. Využít jej mohou také těhotné ženy a kojící matky, protože podporuje laktaci a zvyšuje množství kyseliny gammalinolenové v mateřském mléce.

Neváhejte konzumovat jednu až dvě lžíce semínek denně při kardiovaskulárních onemocněních, hormonálních změnách, pro správný vývoj a ochranu mozku, paměť, k hydrataci a výživě všech důležitých orgánů a pokožky, při léčbě lupénky nebo ekzémů.

Účinné látky pomohou i při vážnějších potížích, jako jsou rakovina, AIDS, roztroušená skleróza, artritida, Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.

Konopná semínka

Konopný hummus z cizrny

Ingredience
  • plechovka cizrny, nebo hrnek uvařené cizrny
  • 2 lžičky sezamové pasty tahini
  • 2 lžíce konopného oleje
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva

Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme na jemnou pastu.

Používáme jako zdravý dip k zeleninovým hranolkům, jako pomazánku nebo nezvyklou přílohu.

Pokud máme tužší cizrnu, pomůžeme si trochou kokosového mléka.

Konopná tortilla

Ingredience
  • 25 gramů konopné mouky
  • 75 gramů kukuřičné mouky
  • 750 mililitrů teplé vody
  • špetka soli

Smícháme konopnou a kukuřičnou mouku se solí v misce. Pomalu přiléváme vodu a vypracujeme hladké těsto. Minimálně půl hodiny necháme odstát.

Rozdělíme na čtyři díly a z nich na dobře pomoučeném vále vyválíme placky, zhruba 12 centimetrů v průměru. Rozehřejeme pánev a opečeme na ní placky dozlatova (z každé strany zhruba minutu).

Pokud se těsto trhá, přidáme polévkovou lžíci mouky. Podáváme se zeleninou a s chilli nebo pečenými fazolemi.

Konopné máslo (konopné ghí)

Ingredience
  • 450 gramů nesoleného přírodního másla
  • 175 gramů konopného oleje

V silnostěnné pánvi rozpustíme na středním plameni máslo. Zahříváme jej, dokud nezačne bublat. Na dně pánve se začne srážet mléko.

Po 15 minutách přilijeme konopný olej. Za dalších 15 až 20 minut se tekutina vyčeří a zjemní. Rychle ji odstavíme, aby se tuk nepřepálil (nesmí pěnit a zhnědnout).

Na pět minut necháme vychladit. Ghí je čirá zlatavá tekutina. Nalijeme přes kovové sítko do sklenice a skladujeme při pokojové teplotě.

Spustit audio

Související