Ivan Mls: Světový den televize

21. listopad 2022

Život nám zpestřuje, popřípadě taky otravuje, už více než devět desítek let. Od prvních nesmělých pokusů s elektromechanickým přenosem obrazu v zoufalém třicetiřádkovém rozlišení na malém stínítku, se vyvinula až k dnešním vymyšlenostem zvaným čtyři ká, há bé bé té vé, kjů led, smart té vé a já nevím jak ještě.

Jasně, mluvím o televizi, která má právě dnes svůj mezinárodní, nebo, chcete-li, světový den. Vyhlásila ho OSN v roce 1996 na počest vynálezce prvního televizoru, Skota Johna Logieho Bairda, který v roce 1926 v Londýně poprvé veřejně předvedl přenos živého obrazu. 

Od skromných počátků se televize vyvinula do dnešní podoby téměř multifunkčního zařízení, někde téměř člena rodiny; často slouží jako hlavní a nezpochybnitelný zdroj informací, jako nevyčerpatelný zdroj zábavy i poučení, jako náhradní chůva pro děti, jako nejlevnější cestovní kancelář, s níž se z pohodlí  gauče podíváme i do nejodlehlejších končin světa.

Máme k ní velmi schizofrenní vztah – na straně jedné ji milujeme a nedokázali bychom se bez ní obejít, na straně druhé ji nenávidíme, zvedná se nám krevní tlak a kypí v nás žluč z toho, co nám dokola a dokola servíruje.

Dokáže nám nekompromisně organizovat čas, když nás nutí den co den v tutéž hodinu a minutu zasednout k dalšímu dílu nekonečného seriálu, vědomostní soutěže či k pravidelné porci zpravodajských informací, bere nám zasloužený spánek, když až v ty nejnemožnější pozdně večerní časy nabízí skutečně kvalitní a hodnotnou filmovou podívanou, bez níž bychom intelektuálně zakrněli. 

S neobyčejnou chutí ji, respektive její programovou skladbu pomlouváme, kritizujeme, odsuzujeme, popřípadě alespoň šťavnatě komentujeme, protože sami nejlíp víme, co, jak, s kým a bez koho by měla vysílat.

Ale na druhou stranu – televize má jednu úžasnou věc: Červený čudlík na dálkovém ovládání, kterým se dá vypnout a člověk může jít dělat něco užitečného.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Řidiči a kolaři

    Jsem cyklista a řidič. Jako většina lidí. A tak, jako většina řidičů, jsem si ťukal na čelo, když jsem se seznámil s novou zákonnou úpravou, jak mají auta objíždět kolaře.

  • Ivan Mls: Světový den spoření

    Jedno staré české přísloví říká, že kdo šetří, má za tři. Je to pochopitelně jen taková průpovídka, koncentrace lidové moudrosti nabyté na základě generační zkušenosti.

  • Ivan Mls: Zapomínání

    Myslím, že už jste to někdy sami také zažili. Vypravili jste se z domova, už jste byli někde na ulici, a najednou vám bleskla hlavou myšlenka: Zamknul já jsem vůbec byt?

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.