Ivan Mls: Světový den spoření

31. říjen 2022

Jedno staré české přísloví říká, že kdo šetří, má za tři. Je to pochopitelně jen taková průpovídka, koncentrace lidové moudrosti nabyté na základě generační zkušenosti, že šetření čili spoření má význam.

Řečeno jazykem pohádek Boženy Němcové či Karla Jaromíra Erbena, měli bychom myslet na zadní kolečka.

Přísloví už bohužel nijak blíže nespecifikuje, v jakém časovém horizontu a kolik bychom měli šetřit, abychom dosáhli kýženého zisku tří. Tří čeho? Ideální by samozřejmě bylo dostat se šetřením na finanční úroveň třeba tří hvězd pop-music, popřípadě tří továrníků, oligarchů nebo ropných šejků. Což je, pochopitelně jen bláhová představa.

Moderní ekonomové a finanční poradci se v lidových průpovídkách takhle nebabrají, a zcela pregnantně vám řeknou, jak a kolik byste měli spořit, aby – v případě plánovaných záměrů nebo nějakých nenadálých problémů – u vás nedošlo k finanční havárii. Abyste měli onu rezervu na zadní kolečka, jíž se dnes moderně říká finanční polštář. A vy už pak můžete řešit jen zanedbatelný problém, kde na to vzít…

Jan Ámos Komenský už v sedmnáctém století pravil, že peníze snáze odcházejí, než přicházejí, jeho současník, nizozemský filozof Spinoza se zase nechal slyšet, že nejlepší kvalitou peněz je jejich kvantita. 

Zkrátka, je to statek, který už po tisíciletí patří k lidské společnosti a pořád se s ním učíme zacházet – a spoření je rozhodně tou příjemnější stránkou věci na rozdíl od placení účtů, faktur, splátek, dluhů a poplatků.

Dnes máme v kalendáři 31. října, který je Světovým dnem spoření: vyhlásili ho bankéři v roce 1924 v italském Miláně na prvním mezinárodním kongresu spořitelen. Chtěli tak dostat spoření do nejširšího povědomí veřejnosti a přimět lidi k zamyšlení, zda jsou jejich úspory dostatečné.

Nevím jak vy, ale já si myslím, že zamýšlet se nad touhle otázkou jen jednou za rok je – zvlášť dneska – docela málo…

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Zapomínání

    Myslím, že už jste to někdy sami také zažili. Vypravili jste se z domova, už jste byli někde na ulici, a najednou vám bleskla hlavou myšlenka: Zamknul já jsem vůbec byt?

  • Ivan Mls: Den zraku

    Koukáme, čubrníme, díváme se, zíráme, čučíme, hledíme, pohlížíme,  civíme, pozorujeme, sledujeme, zříme… Nezasekl jsem se, jen jsem nahodil pár synonym pro činnost zraku.

  • Ivan Mls: Úsměv

    Říká se, že veselá mysl je půl zdraví. Taky se říká, že s úsměvem jde všechno líp. Ne, nebudu vás ubíjet profláknutými rčeními, jen jsem tím chtěl naznačit, jaký den máme.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.