Ivan Mls: Úsměv

5. říjen 2022

Říká se, že veselá mysl je půl zdraví. Taky se říká, že s úsměvem jde všechno líp. Ne, nelekejte se, nebudu vás tady ubíjet profláknutými rčeními, jen jsem tím chtěl naznačit, jaký že to dnes významný a dokonce mezinárodní den máme.

Tušíte, že? Ano, právě dnes je Mezinárodní den úsměvu. Vděčíme za něj americkému výtvarníkovi Hárveymu Ballovi. Ten v šedesátých letech minulého století vytvořil dnes už legendární obrázek smajlíka – mimochodem, vydělal na něm úžasných pětačtyřicet dolarů, a později inicioval vznik mezinárodního dne úsměvu.

Proč? Třeba kvůli tomu, co jsem říkal hned na začátku. A co všichni moc dobře víme, jen se tím někdy zapomínáme řídit. Ke své škodě.

Někdo třeba jen proto, že i takový úsměv dá nějakou tu fyzickou námahu – jak jsem se dočetl, prý je k němu potřeba zapojit do práce sedmnáct obličejových svalů. No jo, jenže na zamračení jich potřebujeme ještě víc, takže při mračení se vlastně i víc nadřeme.

Takže, proč se neusmívat? Uvádí se, že jedna minuta smíchu odpovídá jedné hodině relaxace; a smích můžeme považovat tak trochu i za sport – lidské tělo prý smíchem spaluje kalorie přibližně o dvacet procent rychleji než v klidném stavu.

A když už vás unavuji svými vyčteninkami, tak ještě trochu statistiky – ženy se usmějí v průměru dvaašedesátkrát denně, muži jenom osmkrát. Takže pánové, máme co dohánět!

Jasně, řeknete mi, doba je složitá a pro mnohé z nás se soustavné fňukání, vzdychání, hekání či  stěžování si na všechny a na všechno stalo téměř denní povinností. Ale přesto přese všechno, zkuste se dnes, a nejen dnes, na lidi kolem sebe příjemně usmívat – nic to nestojí a svět kolem vás bude rázem o chlup lepší, než se na první pohled zdá.

Říká se, že smích je nakažlivý, a to by v tom byl čert, aby někdo od vás tu nákazu taky nechytil. Přeji hezké usměvavé ráno.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Náročné profese

    Už jste se někdy potkali s člověkem, který by se chlubil, že dělá jednoduchou, ale skvěle placenou práci, vlastně se jen tak poflakuje a přežívá pracovní dobu?

  • Ivan Mls: Léto

    Kdy vlastně končí léto? Přece podzimní rovnodenností, řeknete si. Samozřejmě, tohle platí jen v případě, pokud bychom se striktně drželi astronomického pohledu na věc.

  • Ivan Mls: Rady, jak ušetřit

    Karel Havlíček Borovský kdysi napsal: „V nouzi dobrou radu dá ti každý přítel, málokdo však mouky pytel.“  A já mám pocit, že těch přátel se teď kolem nás vyrojilo habaděj.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.