Ivan Mls: Rady, jak ušetřit

2. září 2022

Karel Havlíček Borovský kdysi napsal epigram, v němž říká asi toto: „V nouzi dobrou radu dá ti každý přítel, málokdo však mouky pytel.“  A já mám takový pocit, že těch přátel se teď kolem nás vyrojilo habaděj.

V souvislosti se všudypřítomným zdražováním čehokoli se na nás rady, jak ušetřit, sypou ze všech stran. Ať už se to týká pohonných hmot, vody, tepla, plynu, elektřiny a já nevím čeho ještě.

Mně osobně tyhle knížecí rady takzvaných expertů a odborníků, které častokrát slyším či čtu, spíš namíchnou, než potěší. Jsou totiž zpravidla úplně k ničemu.

Když vám někdo v půli roku 2022 vysvětluje, že významně ušetříte, když všechny žárovky v domácnosti nahradíte úspornými svítidly, jen zapřemýšlíte, v jaké rezervaci trávil dotyčný poslední roky. V tom lepším případě. V tom horším lovíte v paměti, co si máte pod slovem žárovka vlastně představit.

Další z energetických rad mě třeba nabádala, že ušetřím při praní prádla, když nastavím pračce odložený start, aby spustila až v noci při levnějším tarifu. Pes je zakopaný v tom, že většina domácností v České republice využívá sazbu D02d, která žádným nízkým tarifem nedisponuje.

I vodou se dá šetřit. Trik s náhradou vany sprchou určitě znáte. Pokud tedy máte co nahrazovat, protože spousta domácností si léta letoucí vystačí už jen se sprchovým koutem. Ale to rádce nezajímá.

Onehdy zase jakýsi expert na jednom ze zpravodajských serverů radil pořídit si, kvůli báječným úsporám, myčku na nádobí. V myčce prý na umytí stačí 10 litrů vody, ruční mytí nádobí spolkne, podle něj, v průměru 88 litrů vody.

Věřte expertům – když vám statistici vyčíslí, že průměrná spotřeba vody na osobu byla u nás v roce 2019 89 litrů na den, lze z toho usuzovat, že jedinci myjící nádobí ručně už asi nic nepijí, nemyjí se, neperou prádlo a nesplachují…

Takže je asi lepší zachovat klid a řídit se zdravým rozumem, pokud nám ještě nějaký zůstal. Ostatně, ono to s těmi dobrými radami je už historicky vždycky nějak na levačku. Jako v případě jisté královny, která údajně rebelující hladové chudině poradila něco v tom smyslu, že když nemají na chleba, ať jedí koláče.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Komár

    Určitě jste to v létě také nejednou zažili. V klidu usínáte v posteli, a najednou se vám u ucha ozve protivné bzzzzzz. Komár. S klidným usínáním je rázem konec.

  • Ivan Mls: Vedro

    My lidé, jsme tvorové nevděční. Pořád se nám něco nezdá. Vezměte si třeba uplynulé dny – léto v půlce a my zažívali vedra. Místo abychom si je náležitě užili, brblali jsme.

  • Ivan Mls: Setkání spolužáků

    Také čas od času vyrazíte na třídní sraz? Naše parta z gymnázia se pravidelně schází už léta. Je pravda, že ne všichni vždy dorazí, ale účast je pokaždé nadmíru uspokojivá.