Ivan Mls: Léto

13. září 2022

Kdy vlastně končí léto? Určitě si řeknete, co je to za hloupou otázku. Přece podzimní rovnodenností, která letos připadne na 23. září. Samozřejmě, tohle platí jen v případě, pokud bychom se striktně drželi astronomického pohledu na věc.

Vezměte si jenom meteorology, kteří do tohoto jednoduchého a nezpochybnitelného systému házejí vidle tím, že pro ně léto, tedy meteorologické léto, končí 31. srpna a 1. září začíná meteorologický podzim.

Léto ovšem může taky skončit až 31. října – pokud se na to budeme dívat okem motoristy a termíny, kterými by se měl řídit při přezouvání z letních gum na zimní.

Ještě větší guláš nám z léta dělá letní čas – podle něj se budeme řídit až do noci ze soboty na neděli z 29. na 30. října. Než se zase na necelý půlrok vrátíme k tomu našemu přirozenému času středoevropskému.

Pak je tady ještě definice konce léta z pohledu ubytovatelů – jsou tací, kteří tečku za létem klidně udělají už v půlce září a nabídnou mimosezónní, nebo, chcete-li, podzimní ceny, jiní klidně letní ceny drží pro turisty ještě do počátku či skoro do půlky října…

Takže otázka kdy vlastně končí léto, není vůbec jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Já osobně si to značně zjednodušuji. Léto je pro mě ročním obdobím, kdy se dá chodit v kraťasech. A hotovo.

Takže pro mě léto zatím trvá, byť už jsem měl  před pár dny cukání, udělat za tímhle ročním obdobím tečku. To když jsem dorazil časně ráno do práce s chladem promodralými koleny. Ale nevzdal jsem to – neboť mám inspirativní příklad. Jeden kolega si užívá léta v podstatě celoročně. Jinak než v kraťasech si ho vlastně ani neumím představit.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Rady, jak ušetřit

    Karel Havlíček Borovský kdysi napsal: „V nouzi dobrou radu dá ti každý přítel, málokdo však mouky pytel.“  A já mám pocit, že těch přátel se teď kolem nás vyrojilo habaděj.

  • Ivan Mls: Komár

    Určitě jste to v létě také nejednou zažili. V klidu usínáte v posteli, a najednou se vám u ucha ozve protivné bzzzzzz. Komár. S klidným usínáním je rázem konec.

  • Ivan Mls: Vedro

    My lidé, jsme tvorové nevděční. Pořád se nám něco nezdá. Vezměte si třeba uplynulé dny – léto v půlce a my zažívali vedra. Místo abychom si je náležitě užili, brblali jsme.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.