Ivan Mls: Světový den bez tabáku

31. květen 2023

Je tomu už šest let, co můžeme bez obav chodit do hospod a restaurací. Abych byl úplně přesný, bez obav z toho, že po návratu domů budeme muset naházet veškeré šatstvo do pračky a sami skočit pod sprchu, abychom se zbavili pocitu vyuzenosti a odéru cigaretového kouře.

Právě tak dlouho totiž už u nás platí zákon omezující kouření, mimo jiné, i ve vnitřních prostorách stravovacích služeb.

Docela dobře si vzpomínám, jak před zavedením novinky bili příznivci tabákového dýmu na poplach a varovali před krachy hospod – vypadalo to, že pivo si bez cigárka nikdo nedá, kafíčko jakbysmet a hospody s nezadýmeným vzduchem budou zívat prázdnotou.

Čas ukázal, že šlo o falešná proroctví. Když člověk vpodvečer kráčí městem, v hospodách je živo, jen ti nejzarytější konzumenti nikotinu si čas od času vyběhnou ven, aby dali cigárko. Vlastně tak prospívají svému zdraví – nezdravé dlouhé sezení kombinují s pohybem a pobytem na čerstvém vzduchu, což zvlášť v zimě může mít i jistý otužovací efekt.

Ale samozřejmě všechno má své mouchy – a zákonodárci ve svatém tažení proti kuřákům tehdy před lety jaksi pozapomněli, že v našich zeměpisných šířkách existuje i teplé roční období, v jehož průběhu hospodští a restauratéři zvyšují atraktivitu svých podniků instalací předzahrádek.

Na ty zákon pozapomněl, takže tam se může vesele hulit stále, pokud majitel sám nerozhodne jinak. Člověk nekuřácký je tím pádem zase v nevýhodě, respektive musí se před vstupem na předzahrádku převtělit do role zálesáka číhajícího na svou kořist a bedlivě rekognoskovat, odkud a kam v dané lokalitě vane vítr.

Může to sice působit trochu komicky, pokud s nasliněným prstem obcházíte před stravovací provozovnou, nicméně je to zaručený způsob, jak najít volný stůl v sektoru předzahrádky, kam lokální proudění vzduchu tabákový dým nezanáší. Řečeno námořnickou mluvou, je to vždycky proti větru od dýmajících subjektů.

Určitě tuhle metodu dobře znáte – a pokud ne, pak tenhle sloupek berte jako nezištnou radu, jak si za slunného dne na předzahrádce vychutnat svou svíčkovou, řízek, či vepřo knedlo zelo bez kouřového aroma.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Rozhlasové narozeniny

    Má odpracováno už sto let, ale do penze se rozhodně nechystá. To by byl titulek pro nějaký bulvární plátek, co říkáte? Nebo tenhle: Ani v 78 letech nemyslí na odpočinek.

  • Ivan Mls: Velikonoční pondělí

    Neprobudili jste se náhodou dneska ráno s hrůzou? Teď oslovuji hlavně mužskou část posluchačstva. Ptáte se proč? Třeba proto, že jste zjistili, že je Velikonoční pondělí.

  • Ivan Mls: Petky

    Maličko lituji, že nebydlím v nějakém velkoměstě. Třeba v Praze, Brně, Olomouci či Plzni. Ne, že bych měl něco proti Budějovicím, ale těmito městy momentálně kráčí pokrok.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.