Ivan Mls: Světový den bez tabáku
Je tomu už šest let, co můžeme bez obav chodit do hospod a restaurací. Abych byl úplně přesný, bez obav z toho, že po návratu domů budeme muset naházet veškeré šatstvo do pračky a sami skočit pod sprchu, abychom se zbavili pocitu vyuzenosti a odéru cigaretového kouře.
Právě tak dlouho totiž už u nás platí zákon omezující kouření, mimo jiné, i ve vnitřních prostorách stravovacích služeb.
Docela dobře si vzpomínám, jak před zavedením novinky bili příznivci tabákového dýmu na poplach a varovali před krachy hospod – vypadalo to, že pivo si bez cigárka nikdo nedá, kafíčko jakbysmet a hospody s nezadýmeným vzduchem budou zívat prázdnotou.
Čas ukázal, že šlo o falešná proroctví. Když člověk vpodvečer kráčí městem, v hospodách je živo, jen ti nejzarytější konzumenti nikotinu si čas od času vyběhnou ven, aby dali cigárko. Vlastně tak prospívají svému zdraví – nezdravé dlouhé sezení kombinují s pohybem a pobytem na čerstvém vzduchu, což zvlášť v zimě může mít i jistý otužovací efekt.
Ale samozřejmě všechno má své mouchy – a zákonodárci ve svatém tažení proti kuřákům tehdy před lety jaksi pozapomněli, že v našich zeměpisných šířkách existuje i teplé roční období, v jehož průběhu hospodští a restauratéři zvyšují atraktivitu svých podniků instalací předzahrádek.
Na ty zákon pozapomněl, takže tam se může vesele hulit stále, pokud majitel sám nerozhodne jinak. Člověk nekuřácký je tím pádem zase v nevýhodě, respektive musí se před vstupem na předzahrádku převtělit do role zálesáka číhajícího na svou kořist a bedlivě rekognoskovat, odkud a kam v dané lokalitě vane vítr.
Může to sice působit trochu komicky, pokud s nasliněným prstem obcházíte před stravovací provozovnou, nicméně je to zaručený způsob, jak najít volný stůl v sektoru předzahrádky, kam lokální proudění vzduchu tabákový dým nezanáší. Řečeno námořnickou mluvou, je to vždycky proti větru od dýmajících subjektů.
Určitě tuhle metodu dobře znáte – a pokud ne, pak tenhle sloupek berte jako nezištnou radu, jak si za slunného dne na předzahrádce vychutnat svou svíčkovou, řízek, či vepřo knedlo zelo bez kouřového aroma.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.