Ivan Mls: Petky

14. březen 2023

Maličko lituji, že nebydlím v nějakém našem velkoměstě. Třeba v Praze, Brně, Olomouci či Plzni. Ne snad, že bych měl něco proti Českým Budějovicím, nedám na ně dopustit, ale přece jenom, těmito městy momentálně kráčí pokrok.

Mám teď na mysli pilotní projekt dvou obchodních řetězců s vracením PET lahví a nápojových plechovek. Docela rád bych se taky zapojil.

Zatím jsem měl možnost vyzkoušet si to jenom o dovolené na Slovensku; Slováci nás předběhli nejen s eurem, ale už i na tomhle poli. Nic na tom není, princip by asi pochopila i čivava. 

Jasně, objevují se argumenty, že klekne celý systém třídění odpadu do barevných kontejnerů, neboť PETky představují významnou část využitelných recyklovatelných plastů, někteří zase lamentují, že nemají kde doma nesešlapané plastové lahve skladovat. Což je velmi zajímavý argument: Většina lidí totiž má doma asi prostoru habaděj.

Jinak si neumím vysvětlit, že žluté kontejnery na plasty v okolí mého bydliště jsou co chvíli zoufale přecpané, a když se do nich snažím natlačit svůj sáček s plasty, zhusta zjišťuji, že kontejner je z největší části naplněn vzduchem – přesněji řečeno právě nesešlapanými PETkami. Byť na odpadní nádobě zpravidla bývá pro ty méně chápavé i obrázek, jak s láhví naložit, aby zabrala co nejmíň místa.

Takže si myslím, že čím dřív se plechovky a PETky začnou zálohovat, tím líp. Už jenom proto, že se z bezcenného předmětu, který lze odhodit kdekoli, stanou artefaktem s hodnotou vyjádřitelnou penězi.

Takže určitě i zarytý antiekolog, kterému může být ochrana životního prostředí ukradená,  upřednostní finanční profit před pohodlným odhozením plastového či plechového obalu někde na ulici, u vody či v lese

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Lepší lidé

    Dospěl jsem k závěru, že lidi, které potkávám, prošli od začátku tohoto roku jakousi podivuhodnou změnou. Všichni jsou tak nějak pozornější, ohleduplnější, slušnější.

  • Ivan Mls: Světový den rádia

    Možná to ani netušíte, ale rádio má dneska svátek. Tedy nikoli snad ten přístroj, z něhož posloucháte můj hlas, nýbrž rádio coby médium, tedy rozhlas, rozhlasové vysílání.

  • Ivan Mls: Zima a mráz

    Nemám rád lezavou zimu. To je taková ta hnusná vlhká, co vás před ní neochrání ani čtyři vrstvy oděvu, co se protlačí až na kůži a je veskrze nepříjemná.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.