Ivan Mls: Světový den rádia

13. únor 2023

Možná to ani netušíte, ale rádio má dneska svátek. Tedy nikoli snad ten přístroj, ze kterého posloucháte můj hlas, nýbrž rádio coby médium, tedy rozhlas, rozhlasové vysílání.

Kupodivu dnešní datum se neváže ani k prvopočátkům rozhlasového vysílání, dokonce ani k nějakému významnému technologickému objevu, který rozhlasové vysílání umožnil, ani k datu narození některého z otců – průkopníků rádia. A že jich bylo!

Prostě Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu – tedy UNESCO – stanovila v roce 2011 jako světový den rádia 13. únor, což je den, kdy v roce 1946 vzniklo Rádio Spojených národů – United Nations Radio.

Čtěte také

V jiných letech bychom možná mohli tenhle mezinárodní den přejít mávnutím ruky, ale letos si ho klidně připomeňme. Už proto, že může být takovým předkopnutím našeho vlastního – a kulatého výročí.

Už v květnu si totiž připomeneme rovných sto let od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání v tehdejším Československu. Takže o rozhlase a – nejen v rozhlase – budete letos asi slýchat častěji.

I po stu letech tady má tohle médium své nezastupitelné místo – jako všude dostupný zdroj informací, zábavy i poučení. Byť svého času, v souvislosti se vznikem televize, škarohlídové rozhlasu věštili konec. Ale to byly naštěstí věštby podobné kvality, jako ty, které prorokovaly konec divadla v časech, kdy se zrodil film...

Tak mě napadá, že rádio má u sebe dneska vlastně úplně každý. Byť se může někdo zapřísahat, že mu k životu úplně stačí internet a sociální sítě, tak jako tak ve svém mobilu – hloupém či chytrém – FM rádio má.

A takové rádio hraje, což mi určitě potvrdíte, i tam, kde zrovna není mobilní signál, nebo když vám zrovna dojdou data. Snad to není příliš troufalé, když řeknu, že rádiu dech nedojde nikdy.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Zima a mráz

    Nemám rád lezavou zimu. To je taková ta hnusná vlhká, co vás před ní neochrání ani čtyři vrstvy oděvu, co se protlačí až na kůži a je veskrze nepříjemná.

  • Ivan Mls: Uhlíková stopa

    Musím se vám k něčemu přiznat. Škodím naší planetě. Zanechávám totiž za sebou uhlíkovou stopu. To je v dnešní době něco velmi nepěkného.

  • Ivan Mls: Povánoční ochutnávání

    Vánoce jsou šťastně za námi. Konečně skončil ten dlouhý maraton příprav a chystání, těšení, pečení cukroví, shánění dárků, návštěv adventních trhů, pouličního popíjení…