Ivan Mls: Povánoční ochutnávání

28. prosinec 2022

Vánoce jsou šťastně za námi. Konečně skončil ten dlouhý maraton příprav a chystání, těšení, pečení cukroví, vymýšlení a shánění dárků, návštěv adventních trhů, pouličního popíjení punčů a svařáků…

To  všechno letos bylo navíc hojně okořeněné téměř neustále dodávanými a opakovanými  informacemi z televize, rádia i novin, o kolik se nám letos – ve srovnání s rokem minulým – prodraží kapr, o kolik víc  stojí suroviny na bramborový salát, kolik si připlatíme za vánočku, vánoční cukroví, že za stejné prachy jako loni nakoupíme letos kvůli inflaci  výrazně míň dárků, že i ty stromečky, i když mírně, podražily, že si někteří lidé i letos budou zase brát na vánoční dárky půjčky… 

Uf, teď už je to za námi, maximálně nás čekají rady, co s nevhodně zvolenými dárky. A je tu ještě jeden povánoční fenomém. Zatímco do Štědrého dne bylo doma napečené vánoční cukroví něčím téměř posvátným, co hospodyňky před mlsnými dětmi, otci a dědečky pečlivě hlídaly, teď i tenhle atribut Vánoc postihnou jisté inflační trendy.

Znáte to. O vánocích se doma konečně dosyta přecpete cukrovím, trochu už vám leze krkem, a zjišťujete, že toho máte stále víc než dost: tudíž vezmete trochu těch sladkostí kolegům na ochutnání do práce.

A tam zjistíte, že embargo na cukroví padlo i v ostatních domácnostech, stejný nápad jako vy, měli i ostatní. Protože to prostě dává smysl, zbavit se přebytků včas, dokud jsou konzumovatelné. Za chvíli je sice Silvestr, ale to se jí chlebíčky, jednohubky a tak, kdo by při čekání na půlnoc asi uždiboval vánoční cukroví, že?

Takže se teď mnohá pracoviště na nějakou dobu promění v jakousi cukrářskou burzu, na níž se bude uždibovat, drobit, ochutnávat a pochopitelně chválit, popřípadě žadonit o recept, na který do příštích vánoc tak jako tak zapomenete.

Což nebude žádná škoda, každý doma už léta peče to své osvědčení cukroví, a do nějakých experimentů se na Vánoce tak jako tak nepouští.

A pokud chcete radu, co příští rok  na vánoce nepéct, a tím pádem ušetřit, pečlivě sledujte, co u vás v práci zůstane na stole jako poslední, odsouzené k oschnutí. Právě tohle cukroví v konkurenci těch ostatních prohrálo na celé čáře.

Pokud bylo vaše, šetrně to sdělte doma, pokud bylo kolegy či kolegyně, jistě mu či jí dokážete vysvětlit, že všichni, ale úplně všichni, si to nejlepší nechávají až na konec.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Světový den televize

    Život nám zpestřuje, popřípadě taky otravuje, už více než devět desítek let. Od prvních nesmělých pokusů v zoufalém rozlišení se vyvinula až k dnešním vymyšlenostem.

  • Ivan Mls: Řidiči a kolaři

    Jsem cyklista a řidič. Jako většina lidí. A tak, jako většina řidičů, jsem si ťukal na čelo, když jsem se seznámil s novou zákonnou úpravou, jak mají auta objíždět kolaře.

  • Ivan Mls: Světový den spoření

    Jedno staré české přísloví říká, že kdo šetří, má za tři. Je to pochopitelně jen taková průpovídka, koncentrace lidové moudrosti nabyté na základě generační zkušenosti.