Ivan Mls: Lepší lidé

3. březen 2023

Dospěl jsem k závěru, že lidi, které potkávám, prošli od začátku tohoto roku jakousi podivuhodnou změnou. Všichni jsou tak nějak pozornější, ohleduplnější, slušnější, příjemnější, zkrátka jako by se v nich náhle probudilo jejich lepší já. 

Léta letoucí se mi nestalo, aby mi někdo při vcházení či vycházení podržel otevřené dveře, dokonce mě třeba nechají jako prvního vejít i dovnitř, byť bonton praví, že vycházející má přednost. Teď se to dělo s téměř železnou pravidelností.

A to už vůbec nemluvím o úžasné míře ochoty v autobusech a trolejbusech – s díky často musím odmítat nabízené místo k sezení a ukazuji, že támhle je přece volno, tak jen ať dotyčný klidně sedí, že jen popojdu o dvě řady sedaček dál.

Taky řidiči aut šli v poslední době nějak do sebe. Ještě donedávna stál člověk u přechodu pro chodce a měl pocit, že je neviditelný. Dnes řidiči včas zastaví a nechají mě přejít, dokonce se mě ani nesnaží objet, když jsem v půlce vozovky, ale počkají, až dokráčím na chodník.

Jak říkám, zázraky se dějí. Když jsem v bufetu na obědě, obsluha mi nabízí, že mi jídlo donese ke stolu, byť tam mají samoobslužný provoz, na zúženém místě chodníku mě lidé nechají projít jako prvního….

Tak jsem teď jen silně zvědavý, zda mému okolí tahle přemíra ochoty a ohleduplnosti vydrží i do budoucna – tedy do okamžiku, kdy odložím své dvě přítelkyně, které pro mě byly v posledních týdnech životní oporou – francouzské hole.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Světový den rádia

    Možná to ani netušíte, ale rádio má dneska svátek. Tedy nikoli snad ten přístroj, z něhož posloucháte můj hlas, nýbrž rádio coby médium, tedy rozhlas, rozhlasové vysílání.

  • Ivan Mls: Zima a mráz

    Nemám rád lezavou zimu. To je taková ta hnusná vlhká, co vás před ní neochrání ani čtyři vrstvy oděvu, co se protlačí až na kůži a je veskrze nepříjemná.

  • Ivan Mls: Uhlíková stopa

    Musím se vám k něčemu přiznat. Škodím naší planetě. Zanechávám totiž za sebou uhlíkovou stopu. To je v dnešní době něco velmi nepěkného.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.