Ivan Mls: Rozhlasové narozeniny

19. květen 2023

Má odpracováno už sto let, ale do penze se rozhodně nechystá. To by byl titulek pro nějaký bulvární plátek, co říkáte? Nebo tenhle: Ani v 78 letech nemyslí na odpočinek.

Než začnete pochybovačně kroutit hlavou, že to někdo s tou penzijní reformou teď už opravdu přehání, rychle vás vrátím na zem. Nehovořím tady o žádné lidské bytosti, ale o subjektu, který teď slaví narozeniny, a na rozdíl od lidské bytosti maká od svého narození.

Možná už vám to  došlo – Český rozhlas slaví teď v květnu ony kulatiny, no a naše českobudějovická stanice onu osmasedmdesátku, protože první vysílání se z Českých Budějovic ozvalo právě v květnu roce 1945.

Je pravda, že z rozhlasových vln se narozeninový dort peče dost těžko, o kalorické hodnotě elektromagnetických vln ani nemluvě. Nicméně narozeninová oslava tady bude! Už zítra, v sobotu, v podobě Dne otevřených dveří.

Což je šance pro vás všechny, kteří nás vnímáte prostřednictvím reproduktorů svých radiopřijímačů, nebo v duchu trendů 21. století nakukujete do vysílacího studia přes webkameru, čtete si na našem webu či tam živě, popřípadě  ze záznamu posloucháte naše pořady, abyste se přišli na vlastní oči podívat, jak se vlastně takové rozhlasové vysílání tvoří, a jak rozhlas vypadá zevnitř. 

Je mi naprosto jasné, že i tahle sobota nabízí spoustu dalších zajímavých možností, jak strávit volný čas. Nehledě na to, že jaro je v plném proudu, zmrzlíci jsou za námi a před námi pro změnu taky nějaké ty další neodkladné povinnosti ve vztahu k zahrádce, chalupě, chatě či domácnosti. Ale ty přece počkají...

Říká se, že je lepší jednou vidět než dvakrát slyšet. Tu možnost jednou vidět máme pro vás nachystanou právě na zítřek. A co se slyšení týká, tak tady se rozhodně žádným příslovím neřídíme: tímhle způsobem za vámi přicházíme denně od rána do večera.

Pokud ale pozvánku k návštěvě využijete, na rozdíl od jiných nebudete říkat jenom „Slyšel jsem v rádiu“, ale „Viděl jsem v rádiu,“ tedy, pardon, abych byl úplně přesný - v rozhlase.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Velikonoční pondělí

    Neprobudili jste se náhodou dneska ráno s hrůzou? Teď oslovuji hlavně mužskou část posluchačstva. Ptáte se proč? Třeba proto, že jste zjistili, že je Velikonoční pondělí.

  • Ivan Mls: Petky

    Maličko lituji, že nebydlím v nějakém velkoměstě. Třeba v Praze, Brně, Olomouci či Plzni. Ne, že bych měl něco proti Budějovicím, ale těmito městy momentálně kráčí pokrok.

  • Ivan Mls: Lepší lidé

    Dospěl jsem k závěru, že lidi, které potkávám, prošli od začátku tohoto roku jakousi podivuhodnou změnou. Všichni jsou tak nějak pozornější, ohleduplnější, slušnější.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.