Ivan Mls: Velikonoční pondělí

10. duben 2023

Neprobudili jste se náhodou dneska ráno s hrůzou? Teď oslovuji hlavně mužskou část posluchačstva Českého rozhlasu. Ptáte se proč? Třeba proto, že jste zjistili, že je Velikonoční pondělí, že vás čekají jisté tradiční povinnosti k ženské části vaší domácnosti, popřípadě i k ženám v širším příbuzenstvu, a že vám jaksi chybí nástroj pro výkon těchto povinností.

Naštěstí je teprve pár minut po sedmé ráno, takže pořád ještě máte čas všechno napravit. Tedy pokud někde poblíž roste košíkářská vrba, která ušla pozornosti těch, kteří nezapomínají a naopak plánují vše s dostatečným předstihem.

Velikonoční pondělí je prostě Velikonoční pondělí, s tím nic nenaděláte. A samozřejmě to v případě opomenutí chce taky ještě trochu zručnosti, protože teď po ránu asi budete těžko hledat někoho, kdo by vám pomlázku upletl.

Ale dá se to zvládnout. Jak známo, nouze naučila Dalibora housti, a případní velikonoční Daliborové se můžou podívat třeba na webové stránky Českého rozhlasu České Budějovice: tam máme zavěšené názorné video, jak uplést pomlázku z osmi proutků.

Pochopí to i nemehlo. Což mohu osobně potvrdit. Když v čase covidu nebyly jarní trhy a nebylo kde čerstvou pomlázku koupit, právě tenhle videonávod byl pro mě záchranou. Mnou vyrobený zvykoslovný předmět fungoval jedna radost k oboustranné spokojenosti.

Mrskači i mrskané by si prostě dnešek měli řádně užít. Snad nám to nikdo nezatrhne, jak už se to stalo s tuzemským rumem, pomazánkovým máslem, mentolovými cigaretami, jahodovou marmeládou, rtuťovými teploměry, silnými vysavači, plastovými brčky a já nevím s čím ještě. 

Samozřejmě, barbarské tuzemské velikonoční obyčeje mohou u některých citlivých jedinců vzbuzovat nevoli: a přitom stačí trocha jazykovědy, aby vše bylo uvedeno na pravou míru. Jde vlastně jen o jedno písmenko.

S podstatným jménem pomlázka se totiž v tomto případě pojí sloveso pomladit a nikoli pomlátit, jak si to může – zcela mylně – dle vnějšího projevu tuzemského obyčeje někdo vysvětlovat. Ale vám to asi říkat nemusím. Vy určitě pomlazujete ochotně a rádi. Tak do toho. Přeju bohatou koledu!

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • VIDEO: Jak uplést pomlázku z vrbových proutků

    Zhruba 200 pomlázek uplete každý rok před Velikonocemi Martin Bach. Naučil se to od bratra a sám teď tradici předává. Díky videonávodu můžete zkusit uplést pomlázku i vy.

  • Ivan Mls: Lepší lidé

    Dospěl jsem k závěru, že lidi, které potkávám, prošli od začátku tohoto roku jakousi podivuhodnou změnou. Všichni jsou tak nějak pozornější, ohleduplnější, slušnější.

  • Ivan Mls: Světový den rádia

    Možná to ani netušíte, ale rádio má dneska svátek. Tedy nikoli snad ten přístroj, z něhož posloucháte můj hlas, nýbrž rádio coby médium, tedy rozhlas, rozhlasové vysílání.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.