Hlíva podpoří imunitu, žampion dodá vitamin D. Houby léčí, ale také skvěle dochutí pokrmy

žampiony
žampiony

Už pro staré Slovany byly houby oblíbenou potravinou a východní kultury je používají k vaření a léčení po tisíciletí. Staří Egypťané věřili, že pojídáním hub se člověk stane nesmrtelným. Vikingové užívali před bojem odvary z muchomůrek k podpoře odvahy a síly. V době moderní se lékárny plní řadou produktů, jejichž základem je prášek ze sušených hub.

Prvenství v pěstování hub patří Francii. Během vlády Ludvíka XIV. se pěstování hub rozšířilo do Anglie a na konci 19. století expandovalo do Nového světa. Velmi ceněnou pochutinou jsou v asijských zemích, kde se využívá jejich zvláštní, takzvané páté chuti k dochucení mnoha pokrmů. Například roční spotřeba hlívy ústřičné na osobu činí v Číně průměrně pět kilogramů, u nás pouhých sto gramů.

Nedá se říci, že by houby byly přímo napěchovány výživnými látkami, ale přesto jsou zajímavé pro vysoký obsah selenu. Jsou také dobrým zdrojem vitaminů B.

Žampiony dodají draslík a vitamin D. Množství vitaminu D umocní vystavení žampionu na pět minut po utržení plodnice světelnému záření. Pak je schopen dodat až 869% doporučené denní dávky tohoto mocného vitaminu.

Proti rakovině působí antioxidant zvaný ergothionein, který se v největší míře vyskytuje právě v žampionech. Výzkum, jehož součástí bylo porovnání účinnosti sedmi rostlinných extraktů, odhalil, že extrakt ze žampionů nejúčinněji brzdí růst nádorů rakoviny prsu a také brzdí růst buněk rakoviny prostaty a zmenšuje velikost nádorů v závislosti na dávkování.

Žampiony rovněž obsahují přírodní antibiotikum campestrin a několik dalších látek s antibiotickými účinky. V této houbě jsou rovněž látky působící protialergicky, které se osvědčily například proti alergickému astmatu, ale také proti kopřivce, ekzémům a jiným kožním alergickým reakcím.

Jedničkou mezi léčivými houbami je bezesporu hlíva ústřičná. Podporuje imunitu, příznivě působí na nádorová onemocnění, má protivirové a protialergické účinky. Zlepšuje hojení ran. Snižuje cholesterol, zvyšuje prokrvení kloubů, regeneruje kloubní výstelky a snižuje jejich bolestivost a zároveň působí preventivně proti infarktu i mrtvici. Pro léčebné účinky můžeme hlívu konzumovat i zasyrova nebo šetrně usušenou při teplotě do 40 stupňů, rozmixovanou na prášek a přidanou do jídla bez další tepelné úpravy.

V kuchyni nezapomínáme ani na dostupnou exotickou houbu shii-take (houževnatec jedlý), která má lahodnou chuť a silné aroma. Její pravidelná konzumace pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, potlačuje riziko zvýšení krevního tlaku a posiluje celkovou obranyschopnost proti virovým onemocněním, působí proti bradavicím. Má rovněž protinádorové účinky a lze ji použít i na vyčištění organismu.

Houby shiitake

Shii-take pochází z Japonska, kde ji využívají při léčbě vysoké hladiny cholesterolu, aterosklerózy, žaludečních potíží, dny, zácpy, alergií, krátkozrakosti i hemeroidů. V Číně z ní vyrábí „elixír života“. Shii-take najdeme v sušeném stavu v supermarketu v koutku s orientálními potravinami nebo ve vietnamských obchodech.

Sušené houby obecně hodinu před použitím namočíme do horké vody nebo tekutiny, kterou použijeme při vaření. To dodá pokrmu chuť a vůni.

Žampiony s krevetami

Suroviny:
6 velkých žampionů
6 velkých krevet
¾ šálku celozrnné strouhanky (nejlépe bezlepkové)
50 gramů nastrouhaného parmezánu
½ šálku sladké červené papriky nasekané
¾ šálku kuřecího vývaru
sůl a pepř podle chuti
½ šálku čerstvé nasekané šalotky
3 lžíce čerstvé bazalky jemně nasekané
3 lžíce čerstvého koriandru jemně nasekaného
3 lžíce panenského olivového oleje

Žampionům odlomíme nohy. V pánvi se silným dnem osmahneme na olivovém oleji klobouky hub dozlatova. Vyjmeme je a dáme je stranou.

Ve zbytku oleje osmahneme dozlatova papriku, šalotku a nasekané nohy žampionů. Přidáme strouhanku a necháme prohřát. Přilijeme kuřecí vývar. Dobře rozmícháme. Sejmeme z ohně. Do směsi přidáme čerstvé nasekané bylinky a sýr. Mícháme, dokud nebude směs jednolitá.

Krevety udusíme v páře. Pak je vyloupeme a odstraníme střívko. Dáme stranou.

Klobouky hub naplníme ze tří čtvrtin náplní. Na naplněné žampiony položíme krevetu, kterou stočíme dovnitř klobouku. Plněné ozdobené žampiony potřeme rozpuštěným máslem. Rozložíme na plech a pod grilem je necháme zhnědnout. Osolíme a opepříme podle chuti. Každý klobouk ozdobíme lístkem čerstvé bazalky. Podáváme ihned.


Pečená rýže s houbami v troubě

Suroviny:
80 gramů rýže
100 až 200 gramů houbové směsi
1 zelená paprika
1 zralé rajče
1 až 2 polévkové lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
cibule
pepř a sůl

Rizoto

Rozpůlíme česnek a opečeme ho do zlatova na pánvi s olivovým olejem, dáme stranou pro pozdější použití. Do stejného oleje přidáme krájenou cibuli a papriku a houby. Opékáme několik minut, přidáme pepř a nakrájené rajče a necháme ještě 5 minut.

Zamícháme a přidáme dvojnásobné množství vody než rýže. Přidáme česnek, dosolíme a necháme v předehřáté troubě asi 15 až 20 minut, až se rýže uvaří.


Hlíva na víně se špenátem a quinoou

Suroviny:
1 bílá cibule
1 červená cibule
2 lžíce olivového oleje
½ hrnku zeleninového vývaru
200 mililitrů bílého vína
200 gramů čerstvého baby špenátu
několik snítek čerstvého tymiánu
pepř, himálajská sůl
1 bobkový list
strouhaný parmezán
1 hrnek tmavé quinoi

Quinou propláchneme a necháme 3 hodiny odstát ve vodě. Do hrnce nalijeme dva hrnky vody, přidáme bobkový list a přivedeme k varu. Do vroucí vody přidáme scezenou quinou a vaříme zhruba 20 minut, dokud se voda nevypaří a quinoa hezky nezměkne.

Na olivovém oleji mezitím orestujeme nadrobno nakrájené cibulky. Přidáme na proužky nakrájenou hlívu s několika snítky tymiánu a znovu krátce orestujeme. Postupně hlívu podléváme vývarem a bílým vínem, a když je tekutina téměř odpařená, osolíme a opepříme.

Vmícháme čerstvý špenát a ještě velmi krátce orestujeme. Na závěr vmícháme hrstku parmezánu. Hotovou quinou smícháme s hlívovou směsí a podáváme. Ozdobíme strouhaným parmezánem a čerstvě mletým pepřem.


Kapustový salát se žampiony a řapíkatým celerem

Suroviny:
libovolné množství kapusty
vanička žampionů
asi tři řapíky celeru
česnek
sůl, pepř
olivový olej

Do většího hrnce dáme vařit mírně osolenou vodu. Vhodíme do ní pokrájenou kapustu, očištěné žampiony (rozkrojíme v případě, že jsou větší) a pokrájený řapíkatý celer. Vaříme 10-15 minut.

Vývar slijeme, zeleninu necháme zčásti vystydnout. Do ní následně prolisujeme čerstvý česnek, ochutíme olivovým olejem, solí a pepřem.

Vyzkoušet můžeme také ochucenou jogurtovou zálivku (například s bylinkami a česnekem nebo po indicku s kari a kurkumou, trochou chilli papričky).

Spustit audio

Související