Hlíva podpoří imunitu, žampion dodá vitamin D. Houby léčí, ale také skvěle dochutí pokrmy

10. březen 2022

Už pro staré Slovany byly houby oblíbenou potravinou a východní kultury je používají k vaření a léčení po tisíciletí. Staří Egypťané věřili, že pojídáním hub se člověk stane nesmrtelným. Vikingové užívali před bojem odvary z muchomůrek k podpoře odvahy a síly. V době moderní se lékárny plní řadou produktů, jejichž základem je prášek ze sušených hub.

Prvenství v pěstování hub patří Francii. Během vlády Ludvíka XIV. se pěstování hub rozšířilo do Anglie a na konci 19. století expandovalo do Nového světa. Velmi ceněnou pochutinou jsou v asijských zemích, kde se využívá jejich zvláštní, takzvané páté chuti k dochucení mnoha pokrmů. Například roční spotřeba hlívy ústřičné na osobu činí v Číně průměrně pět kilogramů, u nás pouhých sto gramů.

Nedá se říci, že by houby byly přímo napěchovány výživnými látkami, ale přesto jsou zajímavé pro vysoký obsah selenu. Jsou také dobrým zdrojem vitaminů B.

Žampiony dodají draslík a vitamin D. Množství vitaminu D umocní vystavení žampionu na pět minut po utržení plodnice světelnému záření. Pak je schopen dodat až 869% doporučené denní dávky tohoto mocného vitaminu.

Čtěte také

Proti rakovině působí antioxidant zvaný ergothionein, který se v největší míře vyskytuje právě v žampionech. Výzkum, jehož součástí bylo porovnání účinnosti sedmi rostlinných extraktů, odhalil, že extrakt ze žampionů nejúčinněji brzdí růst nádorů rakoviny prsu a také brzdí růst buněk rakoviny prostaty a zmenšuje velikost nádorů v závislosti na dávkování.

Žampiony rovněž obsahují přírodní antibiotikum campestrin a několik dalších látek s antibiotickými účinky. V této houbě jsou rovněž látky působící protialergicky, které se osvědčily například proti alergickému astmatu, ale také proti kopřivce, ekzémům a jiným kožním alergickým reakcím.

Jedničkou mezi léčivými houbami je bezesporu hlíva ústřičná. Podporuje imunitu, příznivě působí na nádorová onemocnění, má protivirové a protialergické účinky. Zlepšuje hojení ran. Snižuje cholesterol, zvyšuje prokrvení kloubů, regeneruje kloubní výstelky a snižuje jejich bolestivost a zároveň působí preventivně proti infarktu i mrtvici. Pro léčebné účinky můžeme hlívu konzumovat i zasyrova nebo šetrně usušenou při teplotě do 40 stupňů, rozmixovanou na prášek a přidanou do jídla bez další tepelné úpravy.

Houby shiitake

V kuchyni nezapomínáme ani na dostupnou exotickou houbu shii-take (houževnatec jedlý), která má lahodnou chuť a silné aroma. Její pravidelná konzumace pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, potlačuje riziko zvýšení krevního tlaku a posiluje celkovou obranyschopnost proti virovým onemocněním, působí proti bradavicím. Má rovněž protinádorové účinky a lze ji použít i na vyčištění organismu.

Shii-take pochází z Japonska, kde ji využívají při léčbě vysoké hladiny cholesterolu, aterosklerózy, žaludečních potíží, dny, zácpy, alergií, krátkozrakosti i hemeroidů. V Číně z ní vyrábí „elixír života“. Shii-take najdeme v sušeném stavu v supermarketu v koutku s orientálními potravinami nebo ve vietnamských obchodech.

Sušené houby obecně hodinu před použitím namočíme do horké vody nebo tekutiny, kterou použijeme při vaření. To dodá pokrmu chuť a vůni.

Žampiony s krevetami

Ingredience
  • 6 velkých žampionů
  • 6 velkých krevet
  • ¾ šálku celozrnné strouhanky (nejlépe bezlepkové)
  • 50 gramů nastrouhaného parmezánu
  • ½ šálku sladké červené papriky nasekané
  • ¾ šálku kuřecího vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • ½ šálku čerstvé nasekané šalotky
  • 3 lžíce čerstvé bazalky jemně nasekané
  • 3 lžíce čerstvého koriandru jemně nasekaného
  • 3 lžíce panenského olivového oleje

Žampionům odlomíme nohy. V pánvi se silným dnem osmahneme na olivovém oleji klobouky hub dozlatova. Vyjmeme je a dáme je stranou.

Ve zbytku oleje osmahneme dozlatova papriku, šalotku a nasekané nohy žampionů. Přidáme strouhanku a necháme prohřát. Přilijeme kuřecí vývar. Dobře rozmícháme. Sejmeme z ohně. Do směsi přidáme čerstvé nasekané bylinky a sýr. Mícháme, dokud nebude směs jednolitá.

Krevety udusíme v páře. Pak je vyloupeme a odstraníme střívko. Dáme stranou.

Klobouky hub naplníme ze tří čtvrtin náplní. Na naplněné žampiony položíme krevetu, kterou stočíme dovnitř klobouku.

Plněné ozdobené žampiony potřeme rozpuštěným máslem. Rozložíme na plech a pod grilem je necháme zhnědnout. Osolíme a opepříme podle chuti. Každý klobouk ozdobíme lístkem čerstvé bazalky. Podáváme ihned.

Hlíva na víně se špenátem a quinoou

Ingredience
  • 1 bílá cibule
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ hrnku zeleninového vývaru
  • 200 mililitrů bílého vína
  • 200 gramů čerstvého baby špenátu
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • pepř
  • himálajská sůl
  • 1 bobkový list
  • strouhaný parmezán
  • 1 hrnek tmavé quinoi

Quinou propláchneme a necháme 3 hodiny odstát ve vodě. Do hrnce nalijeme dva hrnky vody, přidáme bobkový list a přivedeme k varu.

Do vroucí vody přidáme scezenou quinou a vaříme zhruba 20 minut, dokud se voda nevypaří a quinoa hezky nezměkne.

Na olivovém oleji mezitím orestujeme nadrobno nakrájené cibulky. Přidáme na proužky nakrájenou hlívu s několika snítky tymiánu a znovu krátce orestujeme. Postupně hlívu podléváme vývarem a bílým vínem, a když je tekutina téměř odpařená, osolíme a opepříme.

Vmícháme čerstvý špenát a ještě velmi krátce orestujeme. Na závěr vmícháme hrstku parmezánu. Hotovou quinou smícháme s hlívovou směsí a podáváme. Ozdobíme strouhaným parmezánem a čerstvě mletým pepřem.

Kapustový salát se žampiony a celerem

Ingredience
  • libovolné množství kapusty
  • vanička žampionů
  • asi tři řapíky celeru
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Do většího hrnce dáme vařit mírně osolenou vodu. Vhodíme do ní pokrájenou kapustu, očištěné žampiony (rozkrojíme v případě, že jsou větší) a pokrájený řapíkatý celer. Vaříme 10-15 minut.

Vývar slijeme, zeleninu necháme zčásti vystydnout. Do ní následně prolisujeme čerstvý česnek, ochutíme olivovým olejem, solí a pepřem.

Vyzkoušet můžeme také ochucenou jogurtovou zálivku (například s bylinkami a česnekem nebo po indicku s kari a kurkumou, trochou chilli papričky).

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.