Hana Hosnedlová: Mrkev

10. březen 2022

Kdo z nás v dětství neabsolvoval obědy ve školní jídelně. Ani já jsem pochopitelně nebyla výjimkou.

V kuchyni vařily a vydávaly jídlo vesměs maminky našich spolužáků, a tak nebyl problém si jít pro nášup buchtiček se šodó, knedlíků, brambor nebo omáčky. Řízky samozřejmě navíc nebývaly.

Jídelníček byl celkem pestrý a většinou mi i docela chutnalo. Ovšem každý má jídla, která prostě nemusí... U mne to byla dušená mrkev a tlusté maso. Bohužel, právě ta dušená mrkev byla v nabídce v různých kombinacích poměrně často.

Dohled v jídelně mívaly obvykle družinářky, které dbaly na to, abychom nevraceli nedojedené porce. Zejména jedna z nich byla v tomto směru neoblomná. A k mé smůle mívala dozor většinou tehdy, když byla zrovna dušená mrkev.

Jednou, když zase vytrvale postávala u mého stolku a nutila mne do jídla, i když se mi zvedal žaludek, jsem v obraně vyhrkla: „To bych radši snědla lidský maso!“

Tuhle odbojnou větu pak citovali kuchařky a učitelé dost dlouhou dobu a dokonce se díky družinářce donesla i k mým rodičům. Moje zlatá maminka se mnou celou situaci probrala a protože věděla, že to u mne není jen rozmar, došla za kuchařkami a od té doby se mrkev na mém talíři už nikdy neobjevila.

Pravda ale je, že kdykoliv jsem pak v cestopisech a knihách četla o kanibalismu, vybavila se mi v duchu sladká dušená mrkev... 

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Povidlové taštičky

    V době mého mládí se kuchařské zkušenosti předávaly většinou v rodině. Babička i maminka byly skvělé kuchařky, ale já mívala bohužel o víkendech naprosto jiný program.

  • Hana Hosnedlová: Bruslení

    Když jsem byla malá, hodně ráda jsem bruslila, úplně nejradši na zimním stadionu. Sice se tam platilo vstupné, ale byl to pro nás vždycky takový malý svátek.

  • Hana Hosnedlová: Zimní oblečení

    Když se dívám na děti i dospělé v moderním zimním oblečení, často si vzpomenu na to, jak jsme kdysi chodívali oblečení my. V poválečných letech nebyl zrovna velký výběr.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.