Hana Hosnedlová: Zimní oblečení

28. leden 2022

Když se tak dívám na děti i dospělé v moderním zimním oblečení, často si vzpomenu na to, jak jsme kdysi chodívali oblečení my. V poválečných letech nebyl zrovna velký výběr ani konfekce, ani látek, ale šikovné ruce našich maminek dokázaly zázraky.

Kabátky bývaly vesměs přešívané ze starých zimníků dospělých, někdy na přednicích kombinované s jinou látkou a vylepšené králičí kožešinkou.

Sváteční kožíšky byly také z králičích kožek, stejně jako čepice nebo takzvané štucly. Ty nosily převážně dívky – byl to takový vypodšívkovaný průchozí váleček na šňůrkách, do něhož jsme si schovávali ruce před zimou.

To ale neznamená, že bychom tehdy nenosili rukavice – vesměs ručně pletené s takzvanými norskými vzory, které se objevovaly i na svetrech. Praktičtější byly palčáky, zavěšené na šňůrkách kolem krku, někdy i šité ze starých kabátů a rovněž s kožešinkou uvnitř.

A což teprve pletené a háčkované čepice ze zbytků vlny nebo z vypáraných svetrů. Módním hitem byla tehdy hebounká angorská vlna – také z králíků. A pochopitelně, že čepice musely mít bambuli! Buď jednu velkou přišitou na temeni nebo dvě menší na háčkovaných šňůrkách. S kamarádkami jsme tuhle ozdobu neúnavně vyráběly ze zbytků vlny a pyšnily se každý den jinými bambulemi. Pletené byly i kamaše, které se nosily zastrkané do bot.

A když už jsme u bot – ještě před příchodem galoší, kterým se kvůli jejich šedé barvě s oblibou říkalo šedý mor, jsem nosila válenky. Barevné filcové válenky, zdobené našívanými kytičkami a ptáčky ze stejného materiálu.

Víte, že něco podobného, samo sebou z lepších materiálů, nyní zase přichází do módy? Taky co pořád dokola vymýšlet nového...

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Zima

    Přiznám se bez mučení, že zimu příliš v lásce nemám. S jejími krátkými a chladnými dny mne smiřuje jen občasná bílá sněhová přikrývka.

  • Hana Hosnedlová: Váhy

    Když jsem nedávno byla u doktora, součástí vyšetření bylo i vážení a měření. U výšky jsem zaznamenala úbytek centimetrů, ale příjemně mínusově mě překvapily i kilogramy.

  • Hana Hosnedlová: Předsevzetí

    Možná, že i vy patříte k těm, kteří považují vstup ze silvestrovské noci do Nového roku za naprosto jasnou dělicí čáru. A k takovému postoji patří i jasná předsevzetí.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.