Hana Hosnedlová: Předsevzetí

29. prosinec 2021

Možná, že i vy patříte k těm, kteří považují vstup ze silvestrovské noci do Nového roku za naprosto jasnou dělicí čáru mezi starým a novým životem. A k takovému postoji patří naprosto bez debaty i jasná předsevzetí.

Předsevzetí velká, střední i docela malá! Cenná ovšem jen tehdy, pokud to nejsou jen pouhá slova. Myslíte-li je skutečně vážně a jednoznačně. Asi by nebylo na škodu si je připravit kapku předem, aby to nebyl jen dopad alkoholového opojení z předchozí noci, ale dobře uvážené odhodlání.

Už vidím, jak sedíte s tužkou nad papírem a přemýšlíte, s čím prvního ledna vstoupíte na novou cestu. Tradiční předsevzetí se obvykle týkají diet, pravidelného cvičení, skoncování s kouřením, s pivem, nekompromisní probírky skříní, sklepa, garáže... Ovšem jsou i předsevzetí naprosto nečekaná. 

Jeden můj známý si už před rokem předsevzal, že každý den vykoná aspoň jeden dobrý skutek. Když jsem ho nedávno potkala na procházce a ptala se ho na vykonaný dobrý skutek toho dne, tak s přehledem prohlásil: nezabil jsem svoji manželku, když zbořila auto při vjíždění do garáže.

Podobných dobrých skutků vykonají mnozí z vás pravděpodobně za den i vícero, když ve vypjatých situacích potlačí vztek, nenadávají, neječí, nepustí se do hádky...

Takže, víte co – zkusme si dát k Novému roku právě takováhle předsevzetí, uvidíme, nebude-li pak život lepší i pro nás...

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Ježíšek

    O Vánocích je pro dětský svět Ježíšek naprosto nepostradatelný, ale zároveň i tajemný a v podstatě nejasné vizáže. A tak i v tomto směru popouštějí uzdu své fantazii.

  • Hana Hosnedlová: Zavěšená vstupenka

    Před časem jsem mluvila o takovém zajímavém počinu nazvaném „zavěšený kafe“. Jde o to, že ve vybraných kavárnách a vinárnách host zaplatí kromě své kávy ještě jednu navíc.

  • Hana Hosnedlová: Mikuláš

    Neumím si představit začátek prosince bez Mikuláše. Tedy toho svatého, který chodí do rodin a naděluje dětem dárečky, nebo taky pokárání, po němž následuje slib hříšníka.