Hana Hosnedlová: Mikuláš

3. prosinec 2021

Neumím si představit začátek prosince bez Mikuláše. Tedy toho svatého, který chodí do rodin a naděluje dětem dárečky, nebo taky pokárání, po němž následuje slib malého hříšníka, že se určitě polepší. Děje se tak v předvečer svátku všech Mikulášů, tedy 5. prosince.

Tento sváteční večer byl však původně zasvěcen Mikulášovi pouze jedinému. A ten žil v Lykii, v dnešním Turecku, a kolem roku 300 našeho letopočtu se stal biskupem v Myře.

Vidíte, odtud ta biskupská mitra v kostýmech dnešních nadělujících Mikulášů. Ale za panovníka Galeria Valeria Maximina nastalo velké pronásledování křesťanů a také biskup Mikuláš byl zajat a ve vězení mučen. Nejen o tom všem pak vypovídal na slavném koncilu nicejském v roce 325.

Ačkoli není přesně znám rok jeho úmrtí, zemřel zřejmě někdy mezi lety 345 až 352, den a měsíc známé jsou – je to právě 6. prosinec!

Svatý Mikuláš byl znám jako patron námořníků, obchodníků, pekařů a celé řady dalších cechů, ale také jako velký přítel dětí. A právě jeho dobrotivost a laskavost stály na počátku té hezké tradice nadělování sladkostí a dárků dětem. Jeho kult překročil hranice a rozšířil se i do slovanských zemí a ostatní Evropy, kde se jeho jméno různě modifikovalo.

A že vám připadá dost podobný Santa Clausovi nebo Dědovi Mrázovi? Není to podobnost čistě náhodná. Na Východě i Západě si prostě tuhle postavu vypůjčili, místo mitry jí nasadili čepici s bambulí nebo beranici a měli svého štědrého svatého. Jak se ale ze začátku prosince přesunul jeho svátek na den vyhrazený našemu Ježíškovi, je už jiná historie...

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Den nevidomých

    Při listování podrobnějším kalendářem zjistíte, že téměř na každý den připadá nějaký světový či alespoň český svátek. Například na 13. listopad Mezinárodní den nevidomých.

  • Hana Hosnedlová: Divadlo

    Jednou z 28 premiér Jihočeského divadla pro tuto sezonu je i inscenace Pořád jsem to já. Jde o přepis hollywoodského dramatu na motivy knižního bestselleru Lisy Genovy.

  • Hana Hosnedlová: Doba rozkladu

    Už celá desetiletí se bojuje za čistotu přírody. Aby se neznečišťovala voda, šetřily se stromy a rostliny, aby se v přírodě neodhazovaly odpadky.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.