Pavel Kroneisl: Máte v tom hokej

13. květen 2024

Určitě jste už slyšeli hlášku „máte v tom hokej“, nebo „je v tom hokej“. Je tím myšleno, že je v něčem nepořádek, nepřehledno, zmatek, neřku-li přímo bordel. Mně tohle rčení silně vadí.

Hokej jsem hrál od dětství až do dorosteneckého věku a potom mě provázel celým mým profesním životem sportovního rozhlasového reportéra. Troufnu si tedy tvrdit, že tento sport dobře znám.

Vím, že má přesná pravidla a každý trenér určí mužstvu taktiku, která do hry vnese jasný řád. Tedy žádný chaos a nepořádek. Ostatně můžete se o tom přesvědčit sami při sledování letošního mistrovství světa, které se hraje u nás.

Ale vrátím se k tomu základnímu. Na ledě jsou kromě brankaře dva obránci a tři útočníci. To samozřejmě na každé straně hřiště. Obránci mají za úkol hlídat vlastní obrannou třetinu a rozehrávat puk na středního útočníka tak, aby ten ho zavezl do útočného pásma.

Tam za ním najíždějí křídelní útočníci a snaží se získat dobrou pozici ke střelbě na soupeřova brankaře. Křídla si ovšem musejí dávat pozor, aby nepřejela útočnou modrou čáru dříve než jejich spoluhráč s pukem, protože by to byl ofsajd.

Tak to byla taková drobná instruktáž o útoku v ledním hokeji. Říkám to jenom proto, že mi ono rčení, že je v něčem hokej, tedy nepořádek, fakt vadí.

Aby se mužstvu dařilo, musí mít velice dobře organizovanou souhru, která je samozřejmě vidět i pouhým pohledem na pohyb hráčů po ledě. Hráči dělají to své a zápas rozhodně nepůsobí chaoticky.

Snad nebudou na právě probíhajícím mistrovství působit chaoticky ani naši hráči. Chtěl bych popřát našim reprezentantům, aby se jim dařilo a nám fanouškům, abychom mnohokrát slyšeli po zápase českou hymnu.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Pavel Kroneisl: Stáří

    Moudrý pan Jan Werich kdysi ve slavném pořadu Miroslava Horníčka Hovory H řekl: Stáří, pane Horníčku, stáří je vůl. Ve svých 72 letech mu teď dávám hluboce za pravdu.

  • Pavel Kroneisl: Cesty vlakem

    Můj děda byl ajznboňák, tedy železničář. Jako kluka mě brával na krátké cesty vlakem, někdy dokonce na lokomotivu. Měl bych tedy mít k tomuto způsobu přepravy hezký vztah.

  • Pavel Kroneisl: Když ptáčka lapají

    Když ptáčka lapají, pěkně mu…. Však to znáte. Také mě takhle lapili… To jsme s mojí ženou teprve začínali chodit. Jednou navrhla, že bychom mohli navštívit její tetu.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.