Hana Hosnedlová: Divadlo

5. listopad 2021

Jednou z osmadvaceti premiér Jihočeského divadla pro tuto sezonu je i inscenace Pořád jsem to já. Jedná se o přepis původního hollywoodského dramatu na motivy knižního bestselleru Lisy Genovy.

Mimochodem, dramatu velice úspěšného, který se dočkal i filmového zpracování. Představitelka hlavní role Julianne Moore získala tehdy Oscara a Zlatý globus, cenu za nejlepší herecký výkon, cenu americké kritiky a další ocenění.

Jihočeské divadlo uvedlo premiéru této hry před pár dny. Ačkoliv se inscenace  neodehrávala na hlavní divadelní scéně, ale na malé scéně studiové - Na Půdě, pro mne znamenala jeden z největších současných divadelních zážitků. Zasáhla mne především svým obsahem, mistrovsky zpracovaným námětem, který se svým způsobem dotýká vlastně každého z nás. Totiž hrozby Alzheimerovy nemoci.

V tomto případě se s nástupem její časné formy potýká padesátiletá inteligentní žena na vrcholu své kariéry. Má vše, co by si mohla přát, včetně báječné rodiny a milujícího manžela. První příznaky nemoci a výpadky paměti ji doslova šokují. Ale hodlá s tím bojovat všemi prostředky a přes pokračující problémy se nevzdává bláhové naděje na uzdravení. Usilovně se snaží zachránit svou osobnost, důstojnost, svou paměť, své někdejší já...

Hluboce jsem prožívala všechno, s čím se hlavní postava na scéně potýkala, jako by to byl můj vlastní případ. A to především díky přesvědčivému, jedinečnému výkonu herečky Věry Hlaváčkové. Českého Oscara sice v rejstříku dostupných ocenění nemáme, ale nesporně by si Věra Hlaváčková zasloužila alespoň Thálii a věřím, že nejen jihočeskou.

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Doba rozkladu

    Už celá desetiletí se bojuje za čistotu přírody. Aby se neznečišťovala voda, šetřily se stromy a rostliny, aby se v přírodě neodhazovaly odpadky.

  • Hana Hosnedlová: Kamenné mohylky

    O kamenech a kamíncích jsem v ranních sloupcích mluvila již několikrát. Dnes bude řeč o zvláštních stavbičkách, jakýchsi speciálně pojatých mohylkách z poskládaných kamenů.

  • Hana Hosnedlová: Zavařování

    Dříve jsem si neuměla představit léto a začátek podzimu bez zavařování. Zavařovalo se téměř všechno! Občas jsem si připadala jako postava z knížky Betty MacDonaldové.