Hana Hosnedlová: Zavařování

6. září 2021

Dříve jsem si neuměla představit léto a začátek podzimu bez zavařování. Zavařovalo se téměř všechno! Občas jsem si připadala jako postava z knížky Betty MacDonaldové.

Můj muž si sice celý život drží svoji prvobytnou funkci lovce, ale v době vrcholící sklizně se stával i sběračem.

Kromě klasických kompotů a marmelád z jahod, borůvek, třešní, jablek, hrušek, švestek, meruněk, malin či ostružin jsme do zavařovacích sklenic pěchovali i malé kukuřičky, dlouhé štíhlé papriky zvané kozí rohy, papriky plněné zelím, rajčata, předvařené lečo, čalamády, houby do soli i nakyselo, samozřejmě okurky...

Dělaly se šťávy a vína z bezinek nebo nasbíraných plodů, med z pampelišek – prostě zpracovalo se všechno, co příroda nabízela.

Někdy to sice nevyšlo úplně bezchybně, třeba když se vzbouřily hrušky ve sklenicích a začaly ve sklepě bombírovat nebo když se vyboulila víčka u pracně nasbíraných a zavařených ostružin či malin.

Jindy se zavařeniny vzbouřily už v zavařovacím hrnci. Například, když jsem večer při čekání, až rtuť teploměru v hrnci vyšplhá na požadovanou hodnotu, usnula a vzbudila se, až když hrnec na plotně poskakoval a rámusil jako splašený. Otevřela jsem víko, a to jsem neměla dělat! Voda v hrnci se úplně vyvařila, skleničky s borůvkami začaly vyskakovat do výšky a malovat stěny a strop na výrazně fialovorudou.

Dnes už raději nezavařuji, ale zamrazuji. Je to rozhodně snazší, i když některých lahůdek jsme se tím pádem museli vzdát... 

Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Stop

    Při letním ohlédnutí do dob mládí si vybavuji výpadovky z měst vroubené postavami stopařů. Tehdy patřil autostop k celkem běžným způsobům, jak se dostat odněkud někam.

  • Hana Hosnedlová: Zmrzlina

    Zmrzlina patří k létu. Nejvíce obležené jsou stánky se zmrzlinou točenou. V tom, který mám nejblíž, vedle klasické vanilkové a čokoládové nabízí denně jinou příchuť.

  • Hana Hosnedlová: U řeky

    Raději se chodím koupat do rybníka nebo řeky než na úhlednou plovárnu s tyrkysově zbarveným bazénem. Mám pocit, že příroda přece jen poskytuje více soukromí.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.