Hana Hosnedlová: U řeky

10. srpen 2021

Raději se chodím koupat do rybníka nebo řeky než na úhlednou plovárnu s tyrkysově zbarveným bazénem. Mám pocit, že příroda přece jen poskytuje více soukromí a koupání v tomto prostředí mi připadá tak nějak víc intimní.

Ale ani zaplněné trávníky a pláže u řek ve městě nejsou to pravé ořechové. Nicméně z úsporných časových důvodů se sem občas vypravím. Číst se v tom šrumci příliš nedá, a tak pozoruju lidi kolem sebe...

Vedle se na dece se vyvaluje sportovec středních let, který okázale dává na odiv své svaly a souměrné hnědé opálení. Zpod módních slunečních brýlí ale bedlivě sleduje procházející štíhlé dívky v úsporných bikinkách.

Přímo přede mnou je rodinka se dvěma malými dětmi, na které upocená maminka nepřetržitě ječí, vyndavá a zandavá jídlo, pití, hračky, zatímco tatínek si spokojeně pročítá noviny.

Vpravo mladá dvojice vleže na břiše nadšeně probírá blížící se zájezd na Maledivy. Tlustá paní se zplihlou trvalou se nijak neostýchá vyvalit své tukové pneumatiky navlečené do dvoudílných jasně tyrkysových plavek.

Vedle sedící pán ji setře odsuzujícím pohledem, a když vstane, snaží se bez úspěchu zatáhnout pěkně se kulatící bříško. Opovržlivě se ale ohlédne po mladíkovi s četným tetováním a ušním boltcem plným kovových náušnic. Trojice kluků vsedě mastí hry na mobilech a nevšímají si nejen svého okolí, ale ani sebe navzájem.

Kolem projíždí blonďatý klouček na dámském kole, takže šlape vestoje. Ani s řídítky si není příliš jistý, takže v momentě, kdy se chce vyhnout sebevědomě kráčející krasavici, vybočí z cestičky a padá i s kolem do vody. Nastává okamžik zděšení, výkřiků a do vody na pomoc chlapečkovi lokajícímu hnědou říční vodu se vrhá – onen tetovaný mladík s kilem náušnic na uchu...

Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Japonka

    Mám spoustu přátel a kamarádů po celém světě. Zvláštní místo mezi nimi zaujímá přítelkyně z Japonska. Jmenuje se Megumi Kimura Asakura, je učitelkou hry na piáno.

  • Hana Hosnedlová: Opalování letos

    Miluju sluníčko. Bohužel, moje světlá blondýnkovská pleť už tak moc ne. Obvykle protestuje už při prvních teplejších jarních paprscích.

  • Hana Hosnedlová: Koně

    Odjakživa zbožňuji koně. Obdivuji jejich ušlechtilost a krásu. Jsou pro mne symbolem volnosti – když běží s větrem o závod s vlající hřívou. Jsou prostě úžasní!

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.