Hana Hosnedlová: Kamenné mohylky

11. říjen 2021

O kamenech a kamíncích jsem v našich ranních sloupcích mluvila již několikrát. V dnešním Rozhlasovém sloupku nepůjde ani o putující kamínky, ani o prodávané, výtvarně upravené kamenné suvenýry, ani o amatérsky hledané polodrahokamy. Řeč bude o zvláštních stavbičkách, jakýchsi speciálně pojatých mohylkách z poskládaných kamenů.

Poprvé jsem se s touhle zajímavostí setkala zhruba před pětadvaceti roky na Aljašce a také v Austrálii. Silnice, zejména v pustině, tam občas vroubily podivné mohylky. Byly sestavené z neopracovaných hladkých kamenů, jakých se na místě daly najít stovky.

Marně jsme dumali, k čemu tyto stavby vlastně slouží, jaký mají důvod. Zda označují místo, kde někdo havaroval, nebo něco podobného...

Teprve mnohem později nám došlo, že v podstatě nemají žádný konkrétní účel, ani využití. Že jsou to vlastně jen takové nápady stavitelského umění anonymních tvůrců.

A protože jsme si to i zkusili, mohu dosvědčit, že to není jen tak halabala poskládané kamení. Musíte se snažit, aby vám ohlazené kameny po sobě neklouzaly a stabilně držely na sobě, aby měly dostatečnou rovnováhu, aby udržely další patro téhle zvláštní stavbičky. Prostě je to svým způsobem umění. 

V poslední době se s takovými mohylkami setkávám i u nás – na turistických stezkách, u cest i leckde jinde. Naposledy jsem je zaznamenala na cestě k Vítkovu hrádku – a musím přiznat, že tam se opravdu moc hodily...

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Zavařování

    Dříve jsem si neuměla představit léto a začátek podzimu bez zavařování. Zavařovalo se téměř všechno! Občas jsem si připadala jako postava z knížky Betty MacDonaldové.

  • Hana Hosnedlová: Stop

    Při letním ohlédnutí do dob mládí si vybavuji výpadovky z měst vroubené postavami stopařů. Tehdy patřil autostop k celkem běžným způsobům, jak se dostat odněkud někam.

  • Hana Hosnedlová: Zmrzlina

    Zmrzlina patří k létu. Nejvíce obležené jsou stánky se zmrzlinou točenou. V tom, který mám nejblíž, vedle klasické vanilkové a čokoládové nabízí denně jinou příchuť.