Hana Hosnedlová: Zavěšená vstupenka

15. prosinec 2021

Před nějakým časem jsem na tomto místě mluvila o takovém zajímavém počinu nazvaném „zavěšený kafe“. Jde v podstatě o to, že ve vybraných kavárnách a vinárnách host, který je zrovna při penězích, zaplatí kromě své kávy ještě jednu navíc. A tu si pak může dopřát někdo další, kdo má zrovna hluboko do kapsy. Bývají to dost často studenti, mladí umělci, ale třeba i ne příliš majetní senioři.

Na stejném principu postavilo podobnou aktivitu i Jihočeské divadlo. Jedná se o projekt „zavěšená vstupenka“, který úspěšně funguje už dva roky. Namísto kávy lze, jak již napovídá název projektu, anonymně zaplatit někomu vstupenku na divadelní představení. Třeba dětskému divákovi do Malého divadla.

Neplatí se ovšem vstupenka na konkrétní představení, ale voucher, na nějž si pak obdarovaný může vybrat hru podle svého gusta. Většinou putují tyto vouchery do dětských domovů a podobných zařízení či do sociálně slabších rodin.

Do konce listopadu se prodalo okolo devíti desítek „zavěšených vstupenek“. Ale je jasné, že v předvánočním čase tento počet ještě naroste. A s tím pochopitelně i radost obdarovaných malých diváků...

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Mikuláš

    Neumím si představit začátek prosince bez Mikuláše. Tedy toho svatého, který chodí do rodin a naděluje dětem dárečky, nebo taky pokárání, po němž následuje slib hříšníka.

  • Hana Hosnedlová: Den nevidomých

    Při listování podrobnějším kalendářem zjistíte, že téměř na každý den připadá nějaký světový či alespoň český svátek. Například na 13. listopad Mezinárodní den nevidomých.

  • Hana Hosnedlová: Divadlo

    Jednou z 28 premiér Jihočeského divadla pro tuto sezonu je i inscenace Pořád jsem to já. Jde o přepis hollywoodského dramatu na motivy knižního bestselleru Lisy Genovy.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.