Hana Hosnedlová: Váhy

10. leden 2022

Když jsem nedávno byla u doktora na pravidelné kontrole, součástí vyšetření bylo i vážení a měření. U výšky jsem zaznamenala neuvěřitelný úbytek centimetrů – kvůli sesedající se páteři. Ale celkem příjemně mínusově mě překvapily i zjištěné kilogramy.

Rozhodně jich bylo o dost méně než na mé váze doma. I když zase ne o tolik, abych přestala přemýšlet o dietách a vytouženém hubnutí.

Doma jsem už vystřídala váhy tři! První byla mechanická a záhy se rozbila. Druhá digitální byla sice elegantní, ale velice vrtkavá. Její poskytované údaje byly dost  odlišné – nikoliv ze dne na den, ale doslova z minuty na minutu. A to s rozdílem několika kilogramů! A protože ani odborník si s ní nevěděl rady, putovala do sběrného dvora.

A na jejím místě se opět objevila váha mechanická, ovšem v modernějším provedení. A jak jsem zjistila, tak váha dost zlomyslná. Při každém vážení přidávala pět, šest kilo v porovnání s údaji od doktora. Potvora jedna!

A tak jsem si mimoděk vzpomněla i na váhy, které kdysi stávaly na každém větším nádraží, mohutné a na stojanu, který po vhození příslušné mince, myslím, že to byl pětadvacetník, vyplivl tuhou kartičku podobnou vlakové jízdence.

Na té byla jednoznačně a nekompromisně zaznamenaná vaše váha. A nebylo proč a s kým o přesnosti údaje polemizovat. Takovou bych potřebovala doma...

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Předsevzetí

    Možná, že i vy patříte k těm, kteří považují vstup ze silvestrovské noci do Nového roku za naprosto jasnou dělicí čáru. A k takovému postoji patří i jasná předsevzetí.

  • Hana Hosnedlová: Ježíšek

    O Vánocích je pro dětský svět Ježíšek naprosto nepostradatelný, ale zároveň i tajemný a v podstatě nejasné vizáže. A tak i v tomto směru popouštějí uzdu své fantazii.

  • Hana Hosnedlová: Zavěšená vstupenka

    Před časem jsem mluvila o takovém zajímavém počinu nazvaném „zavěšený kafe“. Jde o to, že ve vybraných kavárnách a vinárnách host zaplatí kromě své kávy ještě jednu navíc.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.