Hana Hosnedlová: Zima

21. leden 2022

Přiznám se bez mučení, že zimu příliš v lásce nemám. S jejími krátkými a chladnými dny mne smiřuje jen občasná bílá sněhová přikrývka.

Ta skryje všechny nedostatky a nepořádek, dává krajině kouzelný nádech upravenosti a nedotčenosti. A když k tomu přičtu i to, jak se sníh ve slunečních paprscích nádherně třpytí, je to prostě boží.

To ovšem trvá jen omezenou dobu. Zakrátko se chodníky a ulice změní v šedočernou a nevábnou břečku. A když máte štěstí na bezohledné řidiče, přijdete domů nepříjemně ohození a čeká vás čištění a praní.

Tomuto procesu odolávající okraje ulic jsou pak pro změnu krajkované žlutými ornamenty od venčených psů. Snad jen ve volné krajině mimo turistické cesty se můžete kochat bílým ladovským snem...

Občas se se stejně starými přáteli aspoň ve vzpomínkách vracíme do časů zim našeho dětství. Vzpomínáme na bohaté sněhové nadílky, kdy se jezdilo do školy nebo do práce na lyžích, kdy se kolem domů tyčily kopice odházeného sněhu, kdy museli železničáři prohrabávat kolejiště, aby mohly jezdit vlaky. Na sáňkování na každém kopečku a na báječné klouzačky, z kterých jsme chodili obalení ledovými zmrazky na teplácích a mrazem červenými tvářemi...

Pochopitelně si i tyhle vzpomínky idealizujeme, ale faktem je, že pro nás zůstávají krásně bílé a nedotčené...

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Váhy

    Když jsem nedávno byla u doktora, součástí vyšetření bylo i vážení a měření. U výšky jsem zaznamenala úbytek centimetrů, ale příjemně mínusově mě překvapily i kilogramy.

  • Hana Hosnedlová: Předsevzetí

    Možná, že i vy patříte k těm, kteří považují vstup ze silvestrovské noci do Nového roku za naprosto jasnou dělicí čáru. A k takovému postoji patří i jasná předsevzetí.

  • Hana Hosnedlová: Ježíšek

    O Vánocích je pro dětský svět Ježíšek naprosto nepostradatelný, ale zároveň i tajemný a v podstatě nejasné vizáže. A tak i v tomto směru popouštějí uzdu své fantazii.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.