Hana Hosnedlová: Povidlové taštičky

25. únor 2022

V době mého mládí se kuchařské zkušenosti předávaly většinou v rodině. Moje babička i maminka byly skvělé kuchařky, ale já mívala bohužel o víkendech naprosto jiný program než stát u sporáku.

Když jsem se pak v poměrně mladém věku ocitla jako elévka v jedné plzeňské redakci, kuchyňské dovednosti mi také nijak zvlášť nechyběly. Ovšem jen do doby, než se v mém životě objevil mužský.

Tehdy jsem se začala snažit. Na ubytovně o pár metrech čtverečních, sdílené ještě s další nájemnicí, a s vybavením v podobě dvouplotýnkového vařiče to nebylo jednoduché. Ale byla jsem odhodlaná plnit kulinářská přání svého protějšku a celkem se mi to i dařilo.

Uvařit povidlové taštičky, které si tolik přál, jsem se ale stále bránila. Jako bych něco tušila...

Nicméně jednoho dne došlo i na ně. Sehnala jsem si dokonce několik receptů a dala se do práce. Můj strávník přišel k večeři, zrovna když jsem vyndávala taštičky z vařící vody. Na talíři vypadaly docela úhledně, ale kámen úrazu byl v jejich odolnosti vůči noži i vidličce.

Po několika marných pokusech o jejich rozkrojení jsem se rozhodla vylít hrnec s nepodařenými taštičkami do záchodu.

Ale to ještě zdaleka nebyl konec. Taštičky se odrážely od bílého porcelánu a vyskakovaly ven z mísy jako velké bílé žáby. Lepily se na prkýnko, na dlaždičky, na podlahu jako nějaký absurdní sochařský výtvor.

Hladový muž stál ve dveřích a s pobavením sledoval tu nezvyklou show. Ale povidlové taštičky už po mně nikdy nechtěl. 

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Bruslení

    Když jsem byla malá, hodně ráda jsem bruslila, úplně nejradši na zimním stadionu. Sice se tam platilo vstupné, ale byl to pro nás vždycky takový malý svátek.

  • Hana Hosnedlová: Zimní oblečení

    Když se dívám na děti i dospělé v moderním zimním oblečení, často si vzpomenu na to, jak jsme kdysi chodívali oblečení my. V poválečných letech nebyl zrovna velký výběr.

  • Hana Hosnedlová: Zima

    Přiznám se bez mučení, že zimu příliš v lásce nemám. S jejími krátkými a chladnými dny mne smiřuje jen občasná bílá sněhová přikrývka.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.