Hana Hosnedlová: Moje rádio

17. říjen 2022

Moje dětství bylo provázeno rozhlasem – rádio u nás hrálo od rána do večera. Televize sice už tehdy vysílala, ale většina domácností ji ještě nevlastnila.

Každý z rodiny měl své oblíbené pořady. Když jsme byli úplně malí, tak to vyhrávaly nedělní pohádky a večerníček. Rodiče milovali estrádní pořady s tehdejšími baviči, jako byl Štuchal nebo Štercl, zejména pak humorem nabité silvestrovské pořady.

Babička dávala přednost četbě na pokračování a dechovce, a přitom žehlila nebo zašívala. Lahůdkou pro všechny se staly rozhlasové dramatizace. Byly i pořady pro děti a mládež, ale samozřejmě v tehdejším duchu.

Pro nás teenagery to na plné čáře vyhrávala muzika – ideologií odsuzovaný bigbít, rock and roll a také písničky právě se zrodivšího Semaforu. Odchytávala jsem při vysílání jejich slova a zapisovala si texty do tlustého sešitu. Když jsem se pak po dlouhých letech k tomuto pokladu dostala, musela jsem se smát, jak jsem dokázala slova překroutit.

Bombou pro nás ovšem bývalo vysílání Svobodné Evropy a Radia Luxembourg – tedy jejich písničkový pořad, kde se hrály západní hity. Vysílání bylo sice oficiálně rušené, ale nás to neodradilo. Často hráli i na přání českých posluchačů, jejichž jména se pak ve vysílání objevila. Nevím sice, jak se ta přání do redakce dostávala, ale v každém případě to byl risk a nikomu to v posudku neposloužilo.

Já ve své třinácti-, čtrnáctileté naivitě jsem pouštěla tohle písničkové nadělování z vysílání Svobodné Evropy na plné pecky, otevřela okno dokořán a sedla si na parapet. Ať se potěší i ostatní. No, nepotěšili. Sousedi přišli rodiče varovat a já směla tohle vysílání poslouchat zase jen za zavřenými okny...

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Kočka

    Náš panelák má jednoho zvláštního, nehlášeného obyvatele. Vlastně to není ani nájemník v pravém slova smyslu, protože si ke svému pobytu zvolil venkovní závětří domu.

  • Hana Hosnedlová: Plány

    Jsou lidi, kteří nechávají čas a události prostě plynout, aniž by do jejich chodu nějak razantně zasahovali. Pak jsou jiní, kteří mají všechno přesně naplánované.

  • Hana Hosnedlová: Řidičák

    Jak jsem si před mnoha lety dělala řidičák, který mám dodnes a je jako nový. Nejdřív jsem si troufla na motorku. A to jen díky tomu, že jsem dostala tuto možnost zdarma.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.