Hana Hosnedlová: Plány

7. říjen 2022

Jsou lidi, kteří nechávají čas a události prostě plynout, aniž by do jejich chodu nějak razantně zasahovali. Pak jsou jiní, kteří mají všechno do posledního kroku a do poslední minuty přesně naplánované.

A potom je ještě jedna skupina, která se průběžně pokouší o plánování, střídané s obdobím, kdy to prostě vzdává. Myslím, že patřím k těm posledně jmenovaným.

Nicméně je pravda, že si neustále píšu lístečky se seznamy, co mám udělat dneska, zítra, pozítří... To jsou seznamy výhledově optimistické. Nicméně pravidelně pak podléhám zklamání a pesimismu, když tyto seznamy kontroluju. Stále mi zůstávají nějaké resty, napjaté termíny, které mne deptají a ničí. 

Jak jen to dělají ti, kteří všechno zvládají a stíhají? Nesčíslněkrát jsem se pokoušela tohle tajemství rozšifrovat, ale marně. Ne, že by mi dotazovaní nesvěřili svůj návod, jak tohle kouzlo dělají, ale pro mne byl VŽDYCKY prostě nepoužitelný.    

Nedávno mi ale jeden kamarád tenhle můj problém rozebral - docela tvrdě a nekompromisně. Moc si toho všeho bereš, řekl mi – zkus něco vypustit, na některé prosby a přání nereagovat. A tehdy jsem si uvědomila, že právě to je můj kámen úrazu – já tohle prostě nedovedu!

A tak se raději dál budu trápit nestíháním a nezvládáním, ale nebudu muset nikomu a ničemu říkat NE!!

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Řidičák

    Jak jsem si před mnoha lety dělala řidičák, který mám dodnes a je jako nový. Nejdřív jsem si troufla na motorku. A to jen díky tomu, že jsem dostala tuto možnost zdarma.

  • Hana Hosnedlová: Plavky

    Jistě si každý vybavuje letní dny svého dětství a mládí. Jak jsme prožívali ty slastné dny prázdnin, chodili se koupat k rybníkům, řekám a říčkám nebo na plovárnu.

  • Hana Hosnedlová: Medvědi

    Jak jsem potkala svého prvního medvěda. To bylo tak. Hned v 90. letech jsem dvakrát navštívila Kanadu – pěkně po trampsku, stopem.