Hana Hosnedlová: Medvědi

1. srpen 2022

Jak jsem potkala svého prvního medvěda. To bylo tak. Hned v 90. letech jsem dvakrát navštívila Kanadu – pěkně po trampsku, stopem. Dostaly jsme se tehdy s kamarádkou do různých koutů téhle rozlehlé země a přidaly jsme i sousední americkou Aljašku.

A ten první medvěd? Bylo jich hned několik. Jely jsme autem po celkem frekventované silnici a najednou ve škarpě nádherná dvě medvíďata – jako ze žurnálu. Vystoupily jsme a fotoaparáty (tenkrát ještě na svitkový film) cvakaly o sto šest.

Za námi zastavovala další a další auta a fotografů přibývalo. Najednou se ale z lesa vynořila statná medvědice a rozběhla se ke svým potomkům. V tu chvíli nastal na okraji silnice šrumec, padali jsme jeden přes druhého, ztráceli fotoaparáty, ale do aut jsme stihli naskákat včas.

Jindy jsme se s kamarádkou, která žila na Yukonu, vypravily na bonanzu, kde se v minulosti těžilo zlato. Auto jí vypovědělo službu a široko daleko nikdo. Nejbližší civilizace na silnici vzdálené asi třináct kilometrů. Byla s námi ještě jedna mladá dvojice, takže bylo rozhodnuto, že se tam vydají pro pomoc.

Naštěstí se ale v dole objevilo auto a jeho řidič přes kabel nastartoval kamarádčino auto. Hned asi po kilometru cesty dolů jsme natrefili na medvědici s medvídětem, jak se s rozkoší vyvalují v prachu cesty. Jako jako pěší bych se s nimi asi moc setkat nechtěla.

Na severu jsme pak objevily přírodní termální prameny – dva rybníčky s různě teplou vodou. Kolem nich byla spousta medvědích stop. Podle instrukcí místních jsme měly při objevení medvědů ihned vyklidit pole, protože oni považovali vřídla za svoje teritorium. Ale vykoupat jsme se ještě stihly.

A za pár dní jsme v kanadských novinách natrefily na zprávu, že týž den, kdy jsme se bahnily v tamních termálech, tam medvěd rozsápal babičku, která se snažila chránit svého vnuka.

Tak o takové setkání bychom rozhodně nestály... 

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Byliny

    Prázdniny byly pro kluky a holky odjakživa nejočekávanější část roku. V době mého mládí ke všem těm prázdninovým plánům a radovánkám patřil také sběr bylin.

  • Hana Hosnedlová: Slova

    Už několikrát jsem v Rozhlasovém sloupku hovořila o tom, jak moc obdivuji češtinu, jaké neuvěřitelné kombinace a slovní hrátky náš rodný jazyk umožňuje.

  • Hana Hosnedlová: Oheň

    Za nejúžasnější a zároveň nejkouzelnější vynález považuji oheň. Asi bychom nikdy neměli přestat být vděční Prometheovi za tenhle jedinečný dar lidstvu.