Hana Hosnedlová: Oheň

8. červenec 2022

Za nejúžasnější a zároveň nejkouzelnější vynález považuji oheň. Asi bychom nikdy neměli přestat být vděční Prometheovi za tenhle jedinečný dar lidstvu.

A to nejen proto, že oheň přinesl lidem teplo, světlo, ochranu před divokými zvířaty nebo možnost upravovat si potravu. Pro mne je navíc důležitý i tím, že vytváří i předpoklad k určité pospolitosti.

V kruhu kolem ohně se vždycky najde místo pro nově příchozího, pro napřažené prokřehlé ruce, pro kolující ešus s čajem chutnajícím po kouři, pro písničku stoupající s rojem jisker k obloze. V tu chvíli cítíte takovou zvláštní sounáležitost a propojení se všemi kolem, jako byste patřili k jednomu klanu, k jednomu vyznání.

Není třeba cokoliv vysvětlovat, magické kouzlo ohně přechází všem do krve jako odvěká a stále lákající droga. Upřeně hledíme do plamenů a jejich hra, která nikdy neopakuje stejný obraz a barevnou škálu, nás do smrti neomrzí. Je to prostě znovu a znovu uchvacující divadlo. Máte přitom chuť dotknout se ruky vedle sedícího, sdílet s ním onu sílu chvíle. 

A já jen skromně doufám, že tenhle zázrak nikdy nezmizí. Pro mne je to nejen nenahraditelný zážitek, ale i ta nejpřirozenější cesta k vzájemnému sblížení. Všichni jsme tak nějak naladěni na stejnou strunu a k nebi společně s kouřovými signály stoupají i naše díky za to, že můžeme ten zázrak prožívat stále znovu...

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Filmování

    Kdo z nás někdy nezatoužil blýsknout se jako „herec“ alespoň na chvíli na filmovém plátně nebo televizní obrazovce. Ani řada mých kamarádů a známých svého času neodolala.

  • Hana Hosnedlová: Autostop v Austrálii

    O autostopu i o tom, že využívám jeho výhod i ve svém pokročilém věku, jsem už v hovořila několikrát. Tentokrát bych se ráda zastavila u reakcí stopovaných řidičů.

  • Hana Hosnedlová: Prázdniny

    Toužebně očekávané prázdniny jsou už na dosah ruky a s nimi i plány, co všechno by se dalo během letních týdnů prožít. Za mého dětství to byly především pionýrské tábory.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.