Hana Hosnedlová: Autostop v Austrálii

1. červenec 2022

O autostopu i o tom, že využívám jeho výhod i ve svém pokročilém věku, jsem už v Rozhlasovém sloupku hovořila několikrát. Tentokrát bych se ráda zastavila u reakcí stopovaných řidičů.

U nás často slýchám varovná slova o tom, jak nebezpečný může stop být. Nejen pro stopaře, ale i pro ochotné řidiče! Historek o okradených nebo zneužitých řidičích jsem slyšela celou kopici. Ale já mám o lidech, kteří nám zastavovali nejen po celé Evropě, ale i v Austrálii, v Americe nebo v Kanadě, docela jiné historky.

Tak třeba v australském státě Victoria nám zastavila maminka s malými dětmi a neuvěřitelným bincem v autě, dovezla nás k sobě domů, nabídla oběd a pak v klídku odjela za pochůzkami s tím, abychom jí do večera dítka pohlídaly.

Takřka pravidelně nás řidiči a řidičky zvali na kávu, drink nebo svačinu do fast foodů u silnic a neviděli v tom naprosto nic mimořádného.

Jiný maník, který nám zastavil, právě vyhrál větší sumu při sázení na slavném Melbourne Cupu. Nedal jinak a musely jsme to jet s ním oslavit na jeho farmu. Na makadamovou farmu! Tam jsme s kamarádkou prvně okusily makadamové oříšky na desítky způsobů a doslova se jimi přejedly, zatímco farmář vyspával svou radost utopenou ve whisky.

Jindy nám zase nabídla nocleh manželská dvojice z malé usedlosti v Queenslandu, která si za odměnu vyžádala vyprávění o našich cestách v naší kostrbaté angličtině...

Podobných historek bych vyhrabala z paměti desítky. A víte co? Nikdo z těch, kteří nám různě po světě zastavovali, se ani trochu nebál, že bychom jej mohly okrást nebo mu ublížit – prostě věřili v to, že dobro plodí zase dobro... 

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Prázdniny

    Toužebně očekávané prázdniny jsou už na dosah ruky a s nimi i plány, co všechno by se dalo během letních týdnů prožít. Za mého dětství to byly především pionýrské tábory.

  • Hana Hosnedlová: Zip

    Vynálezů, které nám vstoupily do života tak samozřejmě, že si je dneska už ani neuvědomujeme, je celá řada. Dovolím si k těm převratným zařadit i jeden docela běžný...

  • Hana Hosnedlová: Vrbka

    Občas mám při cestování po světě pocit, že objevuji neobjevené – prostě věci, které místní už dávno nevnímají. Považují je za samozřejmé a naprosto nezajímavé.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.