Hana Hosnedlová: Kuličky

24. březen 2022

K prvním jarním zábavám patřívalo v době mého dětství hraní kuliček. Stačilo někde na rovině udělat podpatkem boty důlek, zachrastit látkovým pytlíkem s kuličkami a už se odehrávaly velké kuličkové souboje.

Kuličky bývaly většinou hliněné, různobarevně natřené a pytlík s kuličkami stával pouhou korunu. Daleko cennější byly pak skleněnky – průhledné kuličky s krásnými barevnými útvary uvnitř. I ve hře měly hodnotu několika hliněnek.

Kuličkovými borci bývaly ale takzvané bugary. Tedy těžké větší či menší kovové kuličky, které měly větší šanci sklouznout do důlku na první pokus nebo odrazit soupeřovu hliněnku stranou. Byly z ložisek, koupit se nedaly, ale výměnným obchodem se dostaly do sáčků i těch s nejmenším kuličkovým jměním.

Pozdější roky pak povýšily hru v kuličky na zábavu dospělých a i v současnosti se objevují na nejrůznějších plakátcích a pozvánkách oznámení o kuličkových turnajích či kuličkiádách.

Nevěřili byste, jak opravdově se dokážou dospělí hráči do souboje vžít a s jakou vehemencí a soutěživostí cvrnkají ohnutým ukazovákem své favorizované kuličky do důlku. Pozadu nezůstávají ani přihlížející a fandové okolo, jako by šlo nejméně o mezinárodní mistrovství v hokeji.

Nedávno jsem při úklidu ve sklepě narazila na ušmudlaný plátěný pytlík a zvědavě nahlédla dovnitř. Byl v něm jen prach a kousky tvrdé hlíny. Kuličky se rozpadly tak jako někdejší dětské sny...  

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Mrkev

    Kdo z nás v dětství neabsolvoval obědy ve školní jídelně. Ani já jsem pochopitelně nebyla výjimkou.

  • Hana Hosnedlová: Povidlové taštičky

    V době mého mládí se kuchařské zkušenosti předávaly většinou v rodině. Babička i maminka byly skvělé kuchařky, ale já mívala bohužel o víkendech naprosto jiný program.

  • Hana Hosnedlová: Bruslení

    Když jsem byla malá, hodně ráda jsem bruslila, úplně nejradši na zimním stadionu. Sice se tam platilo vstupné, ale byl to pro nás vždycky takový malý svátek.