Granátové jablíčko na zdravé srdíčko. Pijte denně sklenku šťávy a snížíte riziko mrtvice

Granátové jablko

Jedna z nejlepších zpráv týkající se přírodní medicíny přišla v roce 2013. Potvrdila to, co se o granátovém jablíčku už dávno šuškalo. Studie publikovaná v časopise Atherosclerosis dokázala, že jeho šťáva může předcházet anebo dokonce zvrátit příčinu zvýšené úmrtnosti na srdeční choroby – totiž zbytnění cév způsobené nahromaděním tukové výstelky neboli aterosklerózu.

Nositel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že výrazný nedostatek vitaminu C přináší rozvoj srdečních chorob. Naši předkové byli po milióny let v tak těsném kontaktu s přírodou, že konzumace přírodní stravy byla jejich každodenní samozřejmostí a organismus si tak zřejmě odvykl budovat nějaké vlastní rezervy. Strava civilizovaného člověka ale tuto přírodní složku postrádá. Když se k ní vrátíme, můžeme zaznamenat výraznou změnu k lepšímu.

Granátové jablko pochází z bájné Persie a severní Indie. Je spojeno s klenotem arabské architektury na evropském kontinentě, proslulou Granadou, a také jsou po něm zřejmě pojmenovány i české granáty.

Romantici si granátové jablko vždy spojovali s láskou a erotikou, a to nejspíš nebude náhoda. Ovoce totiž podporuje zvýšený průtok krve cévami i vlásečnicemi a snižuje tukové usazeniny v cévách, čímž mimo jiné vnese více aktivity do ložnic a rozhodně také zvedne sebevědomí muže. Až si vymačkáte šťávu z granátového jablka, klidně můžete koketovat s myšlenkou, že máte přírodní viagru.

Šťáva obsahuje mnoho antioxidantů, schopnost antioxidace je dvoj až trojnásobná oproti zelenému čaji či červenému vínu. Extrakt také výrazně utlumil růst rakovinných buněk a podporoval jejich buněčnou smrt. Konkrétně se to prokázalo při výzkumech nádorů prostaty a prsu.

Již po dvou týdnech denního popíjení 250 mililitrů šťávy z granátového jablka byl konstatován pokles systolického krevního tlaku a riziko mrtvice se snížilo o 36 procent.

To je mnoho pádných důvodů, proč si pravidelně vychutnat šťávu z granátového jablka. Pamatujte na to, že například turecké nevěsty házejí jablkem na zem a pak počítají vypadlá semínka: za každé zrníčko jedno malé budoucí srdíčko...

Quinoový salát s granátovým jablkem

Suroviny:
1 šálek quinoy
1 lžička himálajské soli
4 jarní cibulky nakrájené na šikmé plátky
½ šálku nasekaných lístků petrželky
½ šálku nasekaných lístků máty
1/3 šálku sultánek
1 šálek semínek granátového jablka
2 lžíce čerstvé citronové šťávy
2 lžíce extra panenského olivového oleje
čerstvě mletý černý pepř

Quinou uvaříme v mírně osolené vodě (ve dvou šálcích vody, zhruba 15 minut). V míse smícháme jarní cibulku, petrželku, mátu, sultánky, semena granátového jablka, citronovou šťávu, olivový olej. Dochutíme solí a pepřem. Na závěr vše promícháme s uvařenou quinoou a podáváme.

Hodí se jako příloha nebo lehká vegetariánská večeře. Také můžeme do salátu přimíchat zbytky pečeného kuřete či krůty a máme hlavní chod i s doporučovanou bílkovinou.


Salát s rukolou a granátovým jablkem

Suroviny:
1 balení směsi listových salátů (nebo 3 listy lollo červeného salátu, 2 hrsti baby špenátu, 3 listy ledového salátu, 2 hrsti rukoly)
1-2 granátová jablka
1 jablko
6 snítek máty
sůl, olivový olej
citron nebo lžíce jablečného octa na dochucení

Granátové jablko, rukola, salát

Saláty si omyjeme, lollo a ledový salát nakrájíme na menší nudličky a smícháme s dobře promytou rukolou a baby špenátem. Přidáme nadrobno nasekanou mátu a nadrobno nakrájené jablko. Granátové jablko rozřízneme podélně a vyloupneme semínka. Loupáme nad salátem, aby se na salát dostala všechna šťáva.

Přidáme špetku soli, citron nebo ocet a lžíci olivového oleje, zamícháme a podáváme. Příště můžeme jablko obměnit za kaki s trochou vlašských ořechů.


Brusinková omáčka s granátovým jablkem

Suroviny:
1 šálek šťávy z granátového jablka
kůra z ½ citronu nebo pomeranče
1,5 šálku sušených brusinek
1/3 šálku semínek granátového jablíčka
med nebo stévie na doslazení

Před vařením můžeme sušené brusinky nechat do druhého dne namočené ve vodě. Propláchneme. Do kastrůlku k nim přidáme šťávu z granátového jablk, přivedeme k varu. Za občasného míchání zvolna vaříme, asi 10 až12 minut.

Dosladíme medem nebo můžeme použít pouze stévii pro dietnější variantu. Vmícháme mletou kůru a granátová semínka a dáme chladit.

Omáčka se skvěle hodí ke kuřeti či krůtě. Jedna lžíce dozdobí a ozvláštní také recept na ovesnou kaši či celozrnné palačinky s tvarohem.

Spustit audio

Související