Dýně je superpotravina, servírujte ji jako přílohu a zkuste pudink amerických osadníků
Před více než sedmi tisíci lety začala dýně kralovat stravě původních obyvatel Ameriky. Naštěstí pro nás se nyní můžeme těšit z neutuchající nabídky tykví a dýní i na našem trhu téměř po celý rok. A to je skvělá zpráva! Dýně je totiž skutečná superpotravina.
Dýně vyniká mimořádným obsahem vlákniny, prospívá trávení každým coulem, čistí střeva, snižuje množství žlučových sloučenin a tukových emulzí, a tak usnadňuje práci játrům i slinivce.
Podle tradičních asijských léčebných systémů dýně vyrovnává funkci slinivky a sleziny, je tedy výtečnou podpůrnou potravinou nejen pro diabetiky. Pouhý půl šálek vařené dýně obsahuje zhruba 5 gramů vlákniny, což je zpravidla mnohem více, než obsahuje drtivá většina běžně prodávaných cereálií.
Čtěte také
Báječně se také hodí k prevenci nadváhy či obezity, neboť zvyšuje pocit sytosti, odvádí tuky, vodu a jako příloha je vařená či pečená dýně skvělou náhradou například bramborové kaše.
Dýně či tykve se doporučují i při chorobách srdce a oběhového systému, ledvin, při zácpách, žlučníkových či jaterních chorobách, močových kamenech, jsou vhodné při ateroskleróze a revmatismu. Dlouhodobá a rozsáhlá japonská studie navíc potvrdila, že častá konzumace dýňových semínek vede ke snížení rizika onemocnění mnoha typy rakoviny.
Krém z dýně s proužky šunky
Suroviny:
200 gramů dýně
1 cibule
2 plátky sušené šunky
1 lžička olivového oleje
sůl, černý pepř a oregano
Dýni a cibuli nakrájíme na kousky. Uvaříme ve slané vodě do mírného změknutí. Přidáme olej a rozmixujeme na tekutější kaši. Nakrájíme šunku na proužky a přidáme do krému před podáváním. Ochutíme černým pepřem a oreganem.
Dýňový pudink amerických osadníků
Suroviny:
¼ šálku kokosového cukru
1 lžička skořice
½ lžičky soli
¼ lžičky mletého zázvoru
¼ lžičky mletého hřebíčku
2 velká vejce
asi polovina středně velké dýně (vydlabaná, hokkaido nemusíme loupat)
250 až 300 mililitrů kokosového nebo mandlového mléka
Dýni nakrájíme na kousky a vaříme asi 20 minut v mírně osolené vodě. Vyjmeme. Po mírném zchladnutí rozmixujeme s mlékem. Mezitím v menší misce smícháme kokosový cukr, skořici a další koření.
Ve větší míse rozmícháme vejce, vmícháme dýňové pyré a směs kořeněného cukru. Směs podle potřeby ředíme mlékem. Nalijeme do pekáčku a v troubě pečeme při 175 stupních přibližně 40 minut.
Střed pokrmu by měl být mírně zvlněný. Jíme teplé nebo uložíme v chladničce. Dobře chutná jako dezert nebo výživná svačina.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.