Dýně je superpotravina, servírujte ji jako přílohu a zkuste pudink amerických osadníků

Dýně, podzi, halloween

Před více než sedmi tisíci lety začala dýně kralovat stravě původních obyvatel Ameriky. Naštěstí pro nás se nyní můžeme těšit z neutuchající nabídky tykví a dýní i na našem trhu téměř po celý rok. A to je skvělá zpráva! Dýně je totiž skutečná superpotravina.

Dýně vyniká mimořádným obsahem vlákniny, prospívá trávení každým coulem, čistí střeva, snižuje množství žlučových sloučenin a tukových emulzí, a tak usnadňuje práci játrům i slinivce.

Podle tradičních asijských léčebných systémů dýně vyrovnává funkci slinivky a sleziny, je tedy výtečnou podpůrnou potravinou nejen pro diabetiky. Pouhý půl šálek vařené dýně obsahuje zhruba 5g vlákniny, což je zpravidla mnohem více, než obsahuje drtivá většina běžně prodávaných cereálií.

Báječně se také hodí k prevenci nadváhy či obezity, neboť zvyšuje pocit sytosti, odvádí tuky, vodu a jako příloha je vařená či pečená dýně skvělou náhradou například bramborové kaše.

Dýně či tykve se doporučují i při chorobách srdce a oběhového systému, ledvin, při zácpách, žlučníkových či jaterních chorobách, močových kamenech, jsou vhodné při ateroskleróze a revmatismu. Dlouhodobá a rozsáhlá japonská studie navíc potvrdila, že častá konzumace dýňových semínek vede ke snížení rizika onemocnění mnoha typy rakoviny.

Krém z dýně s proužky šunky

Suroviny:
200 gramů dýně
1 cibule
2 plátky sušené šunky
1 lžička olivového oleje
sůl, černý pepř a oregano

Dýni a cibuli nakrájíme na kousky. Uvaříme ve slané vodě do mírného změknutí. Přidáme olej a rozmixujeme na tekutější kaši. Nakrájíme šunku na proužky a přidáme do krému před podáváním. Ochutíme černým pepřem a oreganem.


Pečená dýně jako příloha

porcovaní dýně

Suroviny:
1 středně velká dýně Hokkaido
olivový olej
sůl, pepř
čerstvé byliny (saturejka, rozmarýn...)

Dýni opláchneme, rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na měsíčky asi 3 cm široké. Oranžovou Hokkaido dýni nemusíme loupat, ostatní druhy loupeme. Naklademe na plech na pečicí papír. Postříkáme olivovým olejem, osolíme, opepříme, nasypeme bylinky a při 220 stupních 20 minut pečeme. Poté vyjmeme z trouby, otočíme a 15 minut dopékáme, teplotu můžeme zmírnit.


Dýňový pudink amerických osadníků

Suroviny:
¼ šálku kokosového cukru
1 lžička skořice
½ lžičky soli
¼ lžičky mletého zázvoru
¼ lžičky mletého hřebíčku
2 velká vejce
asi polovina středně velké dýně (vydlabaná, Hokkaido nemusíme loupat)
250 až 300 mililitrů kokosového nebo mandlového mléka

Dýni nakrájíme na kousky a vaříme asi 20 minut v mírně osolené vodě. Vyjmeme. Po mírném zchladnutí rozmixujeme s mlékem. Mezitím v menší misce smícháme kokosový cukr, skořici a další koření.

Ve větší míse rozmícháme vejce, vmícháme dýňové pyré a směs kořeněného cukru. Směs podle potřeby ředíme mlékem. Nalijeme do pekáčku a v troubě pečeme při 175 stupních přibližně 40 minut.

Střed pokrmu by měl být mírně zvlněný. Jíme teplé nebo uložíme v chladničce. Dobře chutná jako dezert nebo výživná svačina.

Spustit audio

Související