Nezapomeňte na švestky! Podpoří štíhlou linii a dodají neuvěřitelné množství B vitamínů

7. říjen 2021

Tmavě fialové plody slivoně švestky patří k tradičním průvodcům podzimu. Pokud je toto období někdy spojováno s depresemi, pak vězte, že švestka může být skvělým spojencem proti nim!

Švestky totiž obsahují neuvěřitelné množství B vitamínů v účinné kombinaci. Jsou tím nejlepším stimulátorem pro metabolismus, pro dobré nervy, mentální svěžest, vnitřní energii a výkonnost, odolnost proti stresu. Pomohou tedy nejen zaměstnaným tatínkům a maminkám, ale také školákům, nemocným a seniorům.

Dobře známé jsou projímavé účinky švestek, jichž využívali i naši předci. Švestky obsahují mnoho vlákniny, kromě toho působí projímavě pravděpodobně i sorbitol – přírodní cukr, který je v ovoci také ve výjimečně velkém množství.

Při dietách se před švestkami varuje vzhledem k vyššímu obsahu cukru (tuto radu si berte k srdci zvláště u tradičních receptů na švestkové knedlíky či koláče), ale výzkumy zároveň potvrzují účinnost tohoto ovoce v boji proti nadváze. Pomáhá vyplavovat vodu z organismu a ve střevech váže nadbytečné tukové látky.

Čtěte také

Švestky také obsahují kyselinu chlorogenovou, jejíž účinky se podobně jako u artyčoků a zelené kávy využívají na podporu štíhlé linie. Je nejvhodnější konzumovat švestky čerstvé, ale mimo sezonu se nemusíme zcela zříkat švestek sušených. Nedoslazovaná švestková povidla můžeme využít jako vhodné přírodní sladidlo.

Švestky je dobré konzumovat i při revmatismu, dně, ledvinových a jaterních nemocech a při chorobách krevního oběhu. Švestky obsahují kyselinu ursolovou, která zasahuje do buněčných informací, což může chránit proti některým formám rakoviny, zejména můžeme předpokládat výrazné snížení rizikových faktorů rakoviny tlustého střeva.

Ovoce navíc obsahuje vitamin K, draslík a železo, ale také stopové prvky jako měď a zinek. Můžeme se tedy jimi bezpečně vyzbrojit proti nastávajícímu chladnému období roku.

Dětský ranní pudink

Ingredience
  • 2 šálky sušených vypeckovaných švestek
  • 1 ½ šálku pomerančové šťávy
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • 2 kelímky vanilkového jogurtu

Do středně velkého hrnce dejte švestky, pomerančovou šťávu, skořici a muškátový oříšek a na středním plameni přiveďte k varu. Sejměte z ohně, zakryjte a nechte stát alespoň 30 minut.

Rozmixujte ve dvou dávkách v mixéru. Pak jemně vmíchejte vanilkový jogurt a dobře rozmíchejte. Přendejte do šesti pudinkových misek. Zakryjte a chlaďte nejméně dvě hodiny nebo přes noc.

Švestkový projímavý džem

Suroviny:
140 gramů datlí bez pecek
140 gramů švestek
1 ½ šálku vařící vody

Datle a švestky nakrájejte na malé kousky. Přidávejte je k vařící vodě a vařte, dokud směs nezhoustne. Získáte tak asi 20 dávek o velikosti jedné polévkové lžíce.

Spustit audio

Související