Cibulí proti infekcím. Když ji krájíme, dezinfikuje nám sliznice v nose i ústech
V době chřipkových epidemií se vyplatí častěji sáhnout po cibuli. Je totiž přírodním antibiotikem. Pomůže nám ale i s vysokým tlakem. Její prospěšné účinky znali už staří Egypťané, Řekové a Římané, kteří z ní dělali jednoduchý salát.
Zkuste jednu malou cibuli s octem a olejem jako povzbuzení výměny látkové. Pak se pět minut věnujte mírné pohybové aktivitě a vysoké hodnoty tlaku mohou začít klesat.
Cibule pochází ze západní Asie. Egyptští faraónové byli s cibulí jako symbolem věčnosti pochováváni. Římané ji vozili s sebou při dobyvatelských taženích, takže se dostala na naše území. Postupně se stala po hlávkovém zelí naší nejrozšířenější a nejdůležitější zeleninou, která okoření jídlo nezaměnitelnou chutí.
Každá cibule je malou továrnou na allicin a jiné sloučeniny, které silně antibakteriálně účinkují zejména na sliznice. Preventivně působí proti infekcím a chrání citlivé epitelové buňky. Při krájení se inhalací dezinfikují sliznice v nosní i ústní dutině a hltanu.
Cibule obsahuje kvercetin, což je látka se silnými antioxidačními účinky. Je také skvělým zdrojem vlákniny, vitaminu C a kyseliny listové. Rostlinné sloučeniny vyskytující se v cibuli pravděpodobně snižují riziko onemocnění některými druhy rakoviny.
Čtěte také
Jedná se o skvělou medicínu pro starší lidi. Působí protizánětlivě, napomáhá snižování krevního tlaku a hladiny tuků v krvi, povzbuzuje chuť k jídlu, je prevencí proti chorobným změnám cév, pomáhá při poruchách prokrvování, žilních obtížích, hemoroidech a podobně.
Cibule dále podporuje hustotu kostí a zdravé srdce. Obsahuje hodně železa, které podporuje krvetvorbu a je životně nezbytné pro přepravu kyslíku do buněk, a odčerpává z půdy i mnoho zinku nezbytného pro vazivové tkáně, libido, imunitu, mozek a cévní stěny.
Národní institut pro výzkum rakoviny v USA prohlásil, že cibule působí mírně protirakovinně. Kvercetin je účinný proti rakovině plic. Finský výzkum odhalil, že u mužů, kteří konzumovali stravu bohatou na kvercetin, se výskyt rakoviny snížil až o 60 procent. Vědci z Cornellovy univerzity zjistili, že chuťově výrazné cibule, zvláště šalotka a štiplavé žluté odrůdy, jsou účinnější v potlačování růstu buněk rakoviny tlustého střeva a jater než jemně chutnající odrůdy.
Jihoitalský salát s cibulí, rajčaty a bazalkou
Připravíme si 4 zralá červená rajčata, 1 střední sladkou cibuli, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, špetku drceného červeného pepře, větší svazek čerstvé bazalky, sůl a několik lístků bazalky na ozdobu.
Rajčata nakrájíme na klínky a dáme do čiré skleněné salátové mísy. Do téže mísy nasypeme klínky cibule. Přelijeme olivovým olejem, přisypeme sůl, pepř a bazalku a dobře promícháme. Ozdobíme čerstvými lístky bazalky, které dodají salátu na barevnosti.
Placky s cibulí
- hladká mouka (můžete vyzkoušet alternativy jako hladká pohanková, čiroková, špaldová)
- voda
- drobně posekaná cibule, nebo pórek
- olej
- sůl
- pepř
Z hladké mouky a vody vypracujeme těsto. Musí být vláčné, tvárné, nesmí se však lepit na ruce. Vypracované těsto necháme půl hodiny odpočinout.
Pak z těsta pomocí válečku tvarujeme placky tlusté 3 až 5 milimetrů. Potřeme je olejem, osolíme, opepříme a rozdělíme na ně cibuli, nebo pórek.
Placky svineme do ruličky a konce dobře stiskneme. Potom je stočíme do spirály a válečkem opatrně zplacatíme. Pozor, aby se těsto nepoškodilo a náplň z něj nezačala padat.
Na pánev dáme trochu oleje a placky z obou stran opékáme dozlatova. Během pečení pánev na chvíli zakryjeme pokličkou, aby se placka dobře propekla a uvnitř zvláčněla. Na povrchu by však měla být křupavá.
Související
-
Kapusta dodá tělu energii. Připravte z ní závitky, polévku nebo upečte kapustové chipsy
Kapusta a její různé variety jsou skutečným darem pro naše zdraví. Je velká škoda, že ji nekonzumujeme častěji. Sama o sobě je totiž přirozeným multivitaminem.
-
Vyhnat z těla škodlivé látky pomáhá bílá zelenina, například česnek a cibule
Bílou barvu vnímáme jako symbol čistoty a platí to i pro tělo. Bílé plodiny totiž podporují detoxikaci. Za tu jsou primárně zodpovědná játra, která neutralizují toxiny.
-
Petržel nepoužívejte jen jako ozdobu jídel, může toho nabídnout mnohem víc
Petrželka je mnohem víc než jen ozdoba polévek a dalších pokrmů. Tato běžná bylinka má mocné výživové vlastnosti a obsahuje sloučeniny, které snižují riziko mnoha nemocí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.